Nyheter Tekstil
Klesprodusentene har en lang vei å gå, konkluderer en fersk rapport. Foto: calamity_sal/Flickr (CC BY 2.0)

Derfor kaster vi klærne

Skal mengden tekstilavfall ned, må kvaliteten opp.

Tidligere i høst nedsatte Klima- og miljødepartementet en arbeidsgruppe som skal vurdere produsentansvar for tekstiler. Gruppen består av representanter fra Virke, NHO Service og Handel, Samfunnsbedriftene, Avfall Norge, Fremtiden i våre hender, Fretex og Naturvernforbundet.

Tall fra Eurostat viser at det i gjennomsnitt kastes 15 kilo med tekstiler per innbygger i året. Samtidig er innsamlings- og gjenvinningsgraden lav. Det skjer til tross for den økende bevisstheten rundt klimaavtrykket som tekstilavfall har.

Forskere fra Nothingham Trent University har studert årsaken til at klærne kastet istedenfor å gis bort eller sendes til veldedighet. I studien, som er publisert i Journal of Cleaner Production, har forskerne foretatt tilstandsundersøkelser på 1.500 klesplagg som er donert til britiske veldedige organisasjoner, men der tilstanden har vært så dårlig at klærne ikke kan gjenbrukes.

Disse skal utrede produsentansvar for tekstil

Dårlig fargestoff

Den største årsaken til at forbrukere kaster klærne er nupper og misfarging.

Misfarging gjelder spesielt for bomullstøy og jeans. Hele 86 prosent av dongeribuksene som ble undersøkt hadde fargesvakheter.

Forskerne mener misfargingen kommer av kjemiske etterbehandlingsprosesser som påvirker fargeektheten negativt. Også dårlige fargestoffvalg gjør at buksene mister fargen over tid. I studien konkludererer forskerne med at den sterke konkurransen i klesmarkedet, i kombinasjon med produksjon i lavkostland har redusert prisene på klær så mye at det har blitt en engangsvare.

«For å oppfylle målene for den sirkulære økonomien om gjenbruk, reparasjon og resirkulering av eksisterende materialer og produkter, må klesindustrien endres, og forbrukerne må heve forventningene til klærnes levetid», skriver forskerne.

– Tekstilgjenvinning kan gi 15.000 arbeidsplasser

Pris over kvalitet

For å unngå misfarging anbefaler forskerne at det benyttes høyere kvalitet på fargestoffer og mer skånsomme vaskemidler. De konkluderer med at den tekniske holdbarheten må opp, dersom gjenbruken skal økes og at for mange av dagens tekstilprodukter ikke er designet for lang holdbarhet.

Forskerne diskuterer også potensielle løsninger på de andre årsakene til plaggsvikt, som ofte inkluderer bedre testing og holdbare designtilnærminger. Det er bemerkelsesverdig at testprosedyrer på plagg ikke er konsistente på tvers av forskjellige merker og ofte mislykkes i å replikere virkelig slitasje over lange tidsrammer, bemerker de.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Biler man ikke skal kjøre i proptech-tidsalderens hovedstad

Torbjørn Leidal, European Resource Hub

— Bærekraft er konkurransekraft

Axel Christian Klafstad, GreenH
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.