Nyheter Gjenbruksuken
Mindre forbruk og mer gjenbruk er budskapet for uken. Foto: BIR

Boss for noen er verdifullt for andre

Avfalls- og gjenvinningsbransjens motsvar til kjøpefesten er i gang.

Samtidig som handelsstanden går inn i sin viktigste omsetningsuke, med enorme salgskampanjer, arrangeres European Week for Waste Reduction. Aksjonen startet med Whitemonday og har etter hvert utvidet seg til å bli en hel uke, i takt med at det kanskje mer kjente Black Friday stadig forlenges.

I Norge har kampanjen fått navnet Ombruksuken eller Gjenbruksuken. Det gamle Munchmuseet på Tøyen i Oslo er omgjort til ombruksmarked for anledningen, med en rekke arrangementer gjennom uka.

Det gamle Munchmuseet blir ombrukssentrum

Julemarked

Etter to års pause går BIR og Bergen kommune sammen om årets gjenbruksuke.

– BIR-konsernet jobber nå enda mer målrettet med å utnytte alle ressursene i det som mottas som avfall. Det som er boss for noen kan være verdifulle ting for andre. Dette erfarer vi stadig og vi vil i økt grad bidra som en formidler av ressurser, sier konsernsjef Borghild Lekve.

Den neste uken arrangeres det en rekke aktiviteter i Bergen innen gjenbruk og bærekraftig forbruk. Arrangementene retter seg både mot privatpersoner og næringsliv.

Tirsdag holdes det ombruksjulemarked.

– Her blir det salg av et stort utvalg av flotte brukte gjenstander til en billig penge. Perfekte jule- eller kalendergaver, sier Bente Gansum Daazenko, daglig leder i BIR Nyverdi.

Heier på gjenbruk

I høst vedtok bystyret at det skal lages egne tiltak for tekstilavfall. I den forbindelse har Bergen kommune gitt tilskudd til en del tekstilarrangementer i løpet av Gjenbruksuken.

– Bergen kommune heier på gjenbruk! Vi må ha spesifikke mål og tiltak for tekstil dersom vi skal få bukt med bruk og kast-mentaliteten, sier byråd for klima, miljø og byutvikling Ingrid Nergaard Fjeldstad.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.