Sirkulære stemmer
Johan Edvard Grimstad (Sp), fylkesråd for næring og tannhelse i Viken fylkeskommune. Foto: Viken.

Næringsutvikling med biogass

Biogass er klimapositiv og god samfunnspolitikk. Man kan oppnå en klimanytte på over 100 prosent og skape nye grønne arbeidsplasser samtidig. De direkte arbeidsplassene er åpenbare, og er koblet til sortering, innhenting, produksjon og distribusjon av substrater, biogass og gjødsel. Men det er også en rekke indirekte effekter av biogassproduksjon som er verdt å snakke om i et næringsutviklingsperspektiv.

La meg komme med noen eksempler:

For landbruket kan biogass ha en stor betydning for drift og utforming av norske gårder i fremtiden. Dette gjelder ikke minst design på fjøs og maskiner. Gjødsellager må være lett tilgjengelig for tankbiler dersom det skal transporteres, og melkerobotene må bruke minst mulig vann for å sikre en energirik gjødsel. Gårder med eget anlegg må også finne ut av fornuftige måter å benytte seg av varmeproduksjonen om sommeren. Denne type endringer krever nytt design og standardisering, i tillegg til betydelig med informasjonsarbeid og veiledning. Norsk Landbruksrådgivning Viken er allerede godt på vei her, og har opparbeidet ettertraktet kunnskap og erfaringer om hvordan bønder best samarbeider med biogassanlegg. Med økt bruk av biogass i landbruket er det altså stort potensial for næringsutvikling, innovasjon og nytenking som en indirekte effekt.

Biogassaktørene bidrar til å utvikle grunnmuren for fremtidens sirkulære økonomi

Dette potensialet for innovasjon og nytenking vil også påvirke eksisterende biogassanlegg. Disse anleggene kan tilrettelegge for utvikling og innføring av kommende teknologier. Dette gjelder blant annet nye former for å oppgradere biogjødselen og gjøre denne til en ettertraktet markedsvare, for eksempel ved nitrogenfiksering for å øke gjødselverdien, bruk av biokull for å øke karboninnhold i jord, eller rett og slett ekstrahering av fosfor som kan brukes i mer konsentrerte gjødselvarer. Mellom begrenset tilgang på fosfor og skyhøye priser for kunstgjødsel, er jeg overbevist om at dette markedet kommer til å bli stadig viktigere i tiden fremover.

Økte forventninger fra samfunnet til bærekraftig utvikling vil også være en viktig driver for næringsutvikling framover. Her kan biogassanlegg fungere som en katalysator for sirkulær utvikling ved å fremheve hvilke samfunnsendringer som må gjøres. Bruk av engangsplast til å pakke inn mat er et åpenbart eksempel. Utfordringer knyttet til lovverket for bruk av avløpsslam som gjødsel er et annet. Her går flere biogassaktører som VEAS, Greve, Frevar og Alvim (for å nevne noen få!) i bresjen for kommende bransjer som satser på resirkulerte råvarer. Dette er det viktig å støtte opp under.

Og dette er poenget: Biogassbransjen bidrar ikke bare til grønne arbeidsplasser og til å redusere utslipp i Norge. Biogassaktørene bidrar til å utvikle grunnmuren for fremtidens sirkulære økonomi. Dette gjør de ved å gå foran og opprette verdikjeder, logistikkjeder, samarbeid på tvers av bransjer, belyse juridiske barrierer, tilrettelegge for teknologiutvikling og implementering, og ikke minst vise sirkulære prinsipper i praksis.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Er biogassindustrien gode nok på sikkerhet?

Cecilie Drange, Sandcatch Solutions

— Løsningen for Oslos kollektivtrafikk er ikke diesel

Oddvar Røyset, Norsk Hydrogenbilforening
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.