Nyheter
Venstres Ola Elvestuen er saksordfører for representantforslagene om sirkulærøkonomi. Foto: Jens Egil Heftøy

– Mulighet for å reise sirkulærøkonomi på sakskartet

Saksordfører Ola Elvestuen håper på bred oppslutning når Energi- og miljøkomiteen behandler representantforslagene fra Høyre.

Økt krav til kildesortering av byggavfall, innstramming i deponiforbudet, mer gjenvinning av sjeldne jordarter og utvidet produsentansvar på plast.

Det er noen av forslagene som Høyres Mathilde Tybring-Gjedde og Nicolai Astrup fremmet tidligere i år.

Stiller 20 sirkulære krav: Strengere deponiforbud og krav til materialgjenvinning

Tirsdag 8. november gjennomfører Energi- og miljøkomiteen en høring om forslagene. Saksordfører Ola Elvestuen håper forslagene som ligger på bordet kan bli et viktig grunnlag for sirkulærøkonomi.

Vil løfte sirkulærøkonomien

–  Det gir en mulighet for å ha en bred diskusjon og behandling om sirkulærøkonomi i komiteen. Det vi ønsker er en bred deltakelse i høringen fra alle aktører som har interesser og meninger om hvordan politikken og arbeidet med sirkulærøkonomi bør formes i Norge, sier Elvestuen til Cnytt.no.

Fristen for å melde seg på til høringen er 2. november. Etter høringen skal Energi- og miljøkomiteen behandle saken, med frist til å levere sin innstilling 8. desember.

Elvestuen sier ambisjonen er at Stortinget skal behandle saken over nyttår.

Behandlingen av representantforslagene fra Høyre er første gang Stortinget behandler sirkulærøkonomi som en samlet sak etter at Solberg-regjeringen la frem strategien for sirkulærøkonomi sommeren 2021.

– Dette er en mulighet både for stortinget og Energi- og miljøkomiteen til å få mer kunnskap innenfor området. Men også for å få en status på hvor vi står og mulighet til å lage vedtak for å drive arbeidet fremover, sier Elvestuen.

EU har lenge vært den store drivkraften for grønn omstilling og sirkulære løsninger. Elvestuen mener det er viktig at Norge både følger arbeidet i EU tett, men også utvikler egne løsninger for å innfri klimakrav.

Åpner for deponiforbud for gips

I skyggen av krig og strøm

Før fjorårets Stortingsvalg var klima og miljø blant de viktigste sakene. Siden har høye strømpriser, økende renter og krig i Ukraina overtatt oppmerksomheten. Spørreundersøkelser gjort i forbindelse med det svenske Riksdagsvalget, viste at klima og miljø bare var den femte viktigste saken for velgerne.

– Det henger sammen. Det er krig i Europa. Det er krise. Det er strømpriskrise. Men du har både en klimakrise og en naturkrise. Og dette må vi som Storting kunne håndtere samtidig. Du kan ikke legge verken klimakrisen eller naturkrisen til side, sier Elvestuen

 

 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.