Nyheter
Temperatur i gatene påvirker temperaturen i sosiale medier. Foto: Osama Bhutta/ Flickr (CC BY-NC 2.0)

Klimaendringene gjør oss forbanna

Temperaturen på tastaturet følger gradestokken.

Har du fyrt avgårde et illsint Facebook-innlegg eller skjelt ut noen på Twitter på de varmeste sommerdagene? I så fall er det mulig du kan skylde på klimaendringene. Forskere ved Potsdam Institute for Climate Impact Research har nemlig funnet en klar sammenheng mellom temperaturen i lufta og temperaturen i sosiale medier.

– Glemmer de sosiale aspektene

Sintere i varmt vær

I en studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Lancet viser forskerne at det sendes ut langt færre hat-tweets når temperaturen ligger mellom 15 og 18 grader celsius. Når gradestokken passerer 27 grader celsius øker omfanget av hatmeldinger betraktelig. På dager da temperaturen lå over 42 grader var andelen hatmeldinger opp mot 22 prosent høyere enn når temperaturen lå mellom 15 og 18 grader.

Det har lenge vært kjent at ekstreme temperaturer øker aggresjonsnivået og voldsnivået i den virkelige verden. Samtidig er det godt kjent at det kan gå en kule varmt også i digitale kanaler. Derfor ville forskerne se om vi tok med oss værsjuken inn i den digitale verden.

«Hatytringer på nettet har blitt et utbredt problem som har vist seg å forverre psykiske helsetilstander, spesielt blant unge mennesker og marginaliserte grupper. Vi undersøker effekten av temperatur på forekomsten av hatytringer på den sosiale medieplattformen Twitter og tolker resultatene i sammenhengen mellom klimaendringer, menneskelig atferd og mental helse», skriver forskerne Annika Stechemesser, Anders Levermann og Leonie Wenz i Lancet.

De tre forskerne har, ved hjelp av maskinlæring, undersøkt fire milliarder geolokaliserte Twitter-meldinger fra 773 byer i USA. Meldingene er skrevet mellom 1. mai 2014 og 1. mai 2020. Forskerne har så statistisk vurdert endringene i hatmeldinger opp mot lokaltemperaturen der de ble skrevet.

– Haster med klimatilpasninger

Ekstrem-tweets

Jo varmere det er, jo større andel hate-tweets kommer det. I hetesommeren som rammet store deler av Europa i år gikk dagtemperaturene over 40 grader. I slike temperaturer finner forskerne at opp mot 22 prosent av tweetene er såkalte hate-tweets.

«Resultatene våre fremhever hatytringer på nettet som en potensiell kanal der temperaturen endrer mellommenneskelige konflikter og sosial aggresjon. Vi gir empiriske bevis på at varme og kalde temperaturer kan forverre aggressive tendenser på nettet. Utbredelsen av resultatene på tvers av klimatiske og sosioøkonomiske undergrupper peker på begrensninger i menneskers evne til å tilpasse seg ekstreme temperaturer», skriver forskerne.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.