Leder
Helgeroa båthavn når man ikke går båtvakt.
Foto: Torbjørn Leidal

Erasmus Montanus på båtvakt i Helgeroa

Bringebærprisene i butikkene er for høye, sier bringebærbønder til E24.no.  Selv betalte vi 84,90 for en ordinær grillet kylling på Meny i går. Topp-politikere som styrer landet ville ikke fått jobb som mellomledere i strikkebedriften Dale of Norway, sier milliardæren Hilde Midthjell til DN. Samtidig selger Stig Atle(67) båten sin i protest fordi den bruker 27.000 i bensin fra Bergen til Arendal, melder NRK.Dette til tross for at båten heter Miss Money Penny.

Undertegnede går båtvakt i Helgeroa og oppsummerer et uvanlig meningsfylt mediebilde.

Det er på tide å tenke bærekraft – intellektuell bærekraft, som Ingvald Gaasmyr, en gammel norsklærer på Hamar Katedralskole ville sagt om han hadde levd i dag. Sikkert er det at Ingvald ville vist til Erasmus Montanus – eller Rasmus Berg som Ludvig Holberg egentlig hadde døpt den forleste studenten. Båtvaktkollega1 på sofa våkner til og hevder nasjonalisering av elmarkedet i Norge ville løst alle problemer.

Båtvaktkollega nr.2 mener det er tid for å diskutere fake news og behov for kilder. Vi går tilbake til lektor på Hamar Katedralskole og siterer Store Norske Leksikon:

Erasmus Montanus eller Rasmus Berg er en komedie i fem akter av Ludvig Holberg (1684–1754). Bondestudenten som har forlest seg på latin og logisk argumentasjon, og bondesamfunnets uvitenhet og overtro. Komedien tematiserer dermed både misbruk av lærdom og satire over uvitenhet.

Mor lille en sten

Prisene har gått av skaftet i sommer, konkluderer samtlige tre båtvakter. Om det hersker ingen tvil blant nattevaktene.  Mange benytter krig i Ukraina og inflasjon fyrt opp med høye offentlig priser (strøm, drivstoff og renter) som unnskyldning til å flå den vanlige forbruker. Pris-setterne argumenterer som Erasmus når han forteller moren at hun er en sten.

Jorden er flat

Den vanlige forbruker fremstår som de uopplyste bøndene hos Holberg, når hen aksepterer blodprisene. Men, så er det jo godt med bringebær og nygrillet kylling, da kommer det spakt fra sofan og båtvakt2 – og understreker poenget.

Ligger under for massen

Tenker kanskje tidligere båteier Stig Atle (67) og milliardær Hilde Midthjell litt som Søren Kierkegaard da han skrev: «Jeg græder, naar jeg seer eller læser Erasmus Montanus; han har Ret og ligger under for Massen». Og massen her er de uvitende politikere som altså er årsaken til blodpriser og økede skatter og avgifter. Tolker denne forfatter, båtvakt3, mens måkene stupbomber for å beskytte unger på inspeksjonsrunde nr.3 kl.03.14.

Prisen for demokrati og bærekraft

Vi kan like eller mislike våre politikere. Men, de er resultatet av vårt demokrati. Det er prisen vi betaler for å leve i vårt demokratiske Norge. Og det gjør det også mulig å argumentere og få støtte for tiltak som bidrar til at utslippene kan gå ned og forretningsmodellene kan bli mer sirkulære, fortsetter båtvakt3 resonnementet og ser morgenen gry kl.04.57.

Mot dag

I dag er Erasmus Montanus sammen med Jeppe paa Bjerget blant Holbergs mest kjente og oftest oppførte komedier i Danmark og Norge. Men i grålysningen på vei hjem til hytta kl.05:00 må undertegnede båtvakt3 erkjenne at settes stykkene opp innenfor sykkelavstand, vil de bli besøkt til høsten. Og kanskje flere bør slå følge? Det var i hvertfall hyggelig med Erasmus Montanus på båtvakt i Helgeroa….

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.