Nyheter Sirkulær sommer
Yngvill Ofstad, Bergans

Sommerintervjuet:

– En stor lineær skute som skal snus

Bergans ble for litt siden kåret til Årets sirkulære bedrift. Bærekraftsansvarlig Yngvill Ofstad er redd grønnvaskingsdebatten kan skremme bedriftene fra å vise frem hva de gjør.

Navn: Yngvill Ofstad
Stilling: Bærekraftsansvarlig, Bergans

Hva har du vært mest opptatt av det siste halvåret (hva gjelder sirkulærøkonomi, miljø og klima)?

– Oj, det er mange ting! Det morsomste var kanskje at vi fikk til å dra på vintertur med sybilen vår igjen, den ble jo avlyst i fjor. Vi besøkte ulike vintersteder som Hafjell, Trysil og Hemsedal og reparerte ski- og turklær for vinterferiefolket. Vi får så mange gode samtaler med kundene våre om hvordan de bruker turklærne sine og om hvordan de ødelegges. Folk vil gjerne ta vare på turklærne sine, men de syns det er vanskelig. Dette er god innsikt for oss. Så har vi jobbet utrolig mye med parkdressavtalen vår, hvor barnefamilier kan abonnere på parkdress til barna sine. Det er en helt ny forretningsmodell for oss, og vi møter mange utfordringer hele veien. Men det er gøy når vi til slutt får det til, og når vi ser at det vil bli lønnsomt på sikt.

Ellers har jeg fulgt diskusjonen rundt grønnvasking. Jeg er selvfølgelig helt enig i at bærekraftstiltak skal kommuniseres på en skikkelig og god måte. Men jeg er bekymret for at det fokuset som er nå vil skremme mange bedrifter fra å kommunisere noe som helst. Da går vi i gal retning. Bærekraftskommunikasjon driver bransjen framover, det skaper en sunn konkurranse om gode tiltak. Om Norrøna eller Stormberg kommuniserer noe nytt de gjør innen bærekraft, vil vi selvsagt gjøre noe enda bedre. Og omvendt. Slik kommunikasjon hever også terskelen for hva forbrukerne til enhver tid kan forvente av oss. Dersom vi slutter å kommunisere er jeg redd forbrukerne vil miste interessen, og bedriftene vil kanskje ikke se poenget i å jobbe aktivt med konkrete bærekraftstiltak. Det er en skummel tanke.

Hvordan synes du myndighetenes arbeid med klima, miljø og sirkulærøkonomi går?

– Jeg opplever kanskje at når både myndigheter og politikere snakker om næringslivet og miljøspørsmål, så snakker de om alle andre næringer enn handelssektoren. Det snakkes om industri, transport, energi, jordbruk osv., men handel og forbruk er alt for sjelden på agendaen. Alt henger jo sammen, men likevel blir handelen ofte glemt, trolig fordi vi ikke har så mye produksjon, og dermed ikke så stort klimaavtrykk, i Norge. Men forbruket skjer jo her! Jeg mener at handelen har en viktig rolle å spille i det grønne skiftet; vi kan både påvirke bakover i verdikjedene våre, og vi kan legge til rette for at forbrukerne kan ta mer bærekraftige og sirkulære valg i hverdagen. Diskusjonen omkring sirkulærøkonomi handler fortsatt for mye om materialgjenvinning, og for lite om hva vi kan gjøre for å holde produktene i live lenge før de skal resirkuleres. Det var positivt at KLD nylig inviterte tekstilnæringen til innspillsmøte om EUs tekstilstrategi, så vi håper på mer fart framover!

Hva blir det viktigste for bransjen og din virksomhet det neste halvåret, hva gjelder sirkulærøkonomi og bærekraft?

– Dette året er jo for det første året hvor Åpenhetsloven trer i kraft. Det er vi både veldig positive til, og litt spente på. Mange bedrifter har jobbet med aktsomhetsvurderinger i verdikjeden lenge allerede, mens andre starter kanskje nå. Jeg tror dette er veldig bra for bransjen vår, samtidig er jeg veldig glad for at vi har gode rådgivere i Etisk Handel dersom det skulle dukke opp spørsmål vi ikke har tenkt på. For det andre er det veldig spennende takter fra EU nå, med handlingsplanen for sirkulærøkonomi og tekstilstrategien. Der er det mange gode tanker om hvordan vi sammen kan få tekstilindustrien i en mer bærekraftig og sirkulær retning. Det trengs. Samtidig håper jeg at handelen blir tatt med i dialogen når ordningene skal utformes. Vi sitter på mye kompetanse som vil komme godt til nytte her. Det er store lineære skuter som skal snus, og jeg tror det vil gå raskere dersom vi alle spiller på lag.

Hva skal du gjøre i sommer?

– I sommer skal jeg kose meg i Norge med familien. Vi skal blant annet til hytta i Arendal, hvor vi har mange late sommerdager og noen arbeidsdager sammen med storfamilien. Det er mye jobb med vedlikehold av gamle hytter ved sjøen, men jeg trives godt når en kan male og snekre i et dugnadsfellesskap. Så gleder jeg meg til å feire 18-årsdagen til datteren min, til å oppdage ny musikk på Øyafestivalen, og til å ha med sybilen vår på tur blant annet til Vinjerock og Arendalsuka.

Hva er din favorittaktivitet for sommeren?

– Det er vel alle de tingene en ikke tar seg tid til i hverdagen. Lese en hel bok, bade i sjøen tre ganger om dagen, dra på en stille fisketur med båten og spille yatzy ut i de sene nattetimer.

Hva er favoritt mat og drikke om sommeren?

– Jeg er glad i grillmat. Både å spise, men også å lage – grilling setter gjerne hele familien i arbeid. Det er koselig. Ellers må det bli blåskjellsuppa til mamma, med et kaldt glass hvitvin til.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere