Leder Nyskaping

Og der forsvant pengene – og flere sirkulære gründerselskap?

Regjeringen bør kjenne sin besøkelsestid nå og avlegge gründerbedriftene besøk. Ellers vil kapitaltørken ta livet av selskapene som skal ta lead i sirkulærøkonomien.

Som vi skrev i april var tiden da inne for å investere og hente penger til nye sirkulære forretningsideer.

På det tidspunktet hadde ikke effektene av Ukrainakrigen nådd børsene og tilgangen på kapital hadde ikke stoppet opp. Nå har derimot børsene fått juling av økte priser, og forventninger om renteøkninger som igjen vil dra opp forventninger rundt lønnsøkninger og dermed øke kostnadene som igjen vil trekke rentene opp, børsene ned og investeringskapital bort fra nyskaping.

Resultatet er en negativ spiral. En negativ spiral som vil treffe de svakeste og mest utsatte i næringslivet – gründerselskapene med sirkulære forretningsmodeller.

Fordi investorer som i våres lovet gull og grønne skoger, nå setter pengene sine i banken i frykt for tap.

Den vanskelige finansieringen

På Den Store Sirkulærkonferansen 2022 snakket vi med flere gründere som kunne fortelle om begynnende problemer med finansieringen. Nå har problemet blitt til bom-stopp. Schibsted Venture nødhjelper nå flere av sine investeringer, kan gründeravisen Shifter fortelle.

Vi så det under koronakrisen. Statens nødhjelp til næringslivet gikk til de etablerte virksomhetene, og gjerne de som hadde mobilnummer til beslutningstagerne lagret på sine telefoner. Gründerselskapene som ikke hadde tre års regnskaper å vise til, men to år med vekst – der kostnadene vokste mest – fikk ingenting.

Derfor bør Regjeringen kjenne sin besøkelsestid nå og avlegge gründerbedriftene besøk, slik at ikke kapitaltørken tar livet av selskapene som skal ta lead i sirkulærøkonomien.

For om koronakrisen var ille, vil konsekvensene av Putins stormannsgalskap bli verre.

Dessverre kan det virke som om myndighetenes langsiktige finanspolitikk kun styrer kortsiktig med renteøkninger.

Som kjent kommer den største effekten av renteøkninger 1-2 år etter økningen. Da vil vi sannsynligvis måtte erkjenne at de prisene myndighetene kan gjøre noe med – drivstoff, strøm og renter – burde vært holdt nede. Pris og lønnsstopp vil sannsynligvis bli tema om noen måneder – for sent.

I stedet driver de offentlig påvirkningsbare prisene inflasjonen opp og økonomien totalt sett ned. Det er viktig å se at det ikke er etterspørselen som er svært høy – det er tilbudet på mange råvarer og produkter som har blitt svært begrenset. Da må man utvikle ny politikk og nye finansielle instrumenter.

Det haster, ellers forsvinner de nye gründerselskapene med sirkulære forretningsmodeller.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.