Nyheter Karbonfangst
I 2024 starter Vardar Varme karbonfangst på Hønefoss.

Carbon Centric leverer Europas første karbonfangst av bioforbrenning til Hønefoss

Fra 2024 skal Vardar bioforbrenningsanlegg på Hønefoss fange opp mot 90.000 tonn årlig.

Det er nystartede Carbon Centric som etablerer et fangstanlegg på Vardar Varmes anlegg på Hønefoss. Fangstanlegget vil fange opp mot 90 prosent av CO2-utslippet fra forbrenningsanlegget.

– Prosjektet er unikt fordi man renser CO2 fra en allerede bærekraftig kilde. Dette åpner for en rekke muligheter, som blant annet å lage sertifikater for såkalte negative utslipp. Dette er et godt eksempel på hvordan fjernvarmesektoren kan forbli best i klassen på klima, sier Kenneth Juul, CCO i Carbon Centric.

Starter før Klemetsrud

Carbon Centric eies av et team med gründere og Østfold Energi.

Vardar Varme vil øke sin energiproduksjon fra dagens nivå på mellom 50 og 60 GWh til opp mot 200 GWh de nærmeste årene som følge av nye etableringer i industriparken Treklyngen. Det vil samtidig medføre at CO2-utslippene øker markant, noe som gjorde at Vardar Varme ønsket å realisere karbonfangst. Med oppstarten av karbonfangstanlegget i 2024 kommer Vardar Varme også to år før Hafslund Oslo Celsios planlagte oppstart.

Siden Vardar Varmes karbonfangst starter allerede før Northern Lights-lageret åpner i Nordsjøen, vil den innfangede CO2 fra Vardar-anlegget bli benyttet på annen måte.

–Det er fortsatt tilgjengelighets- og logistikkutfordringer med lagring, så i påvente av gode løsninger er det naturlig å se på ulike typer av bruk. Bruk av CO2 med biogent opphav er fornuftig fordi den fortrenger den fossile CO2-en som i dag brukes i industrien, sier Juul.

Biogen CO2

Utslippene fra anlegget er biogen CO2 og det innebærer at fangstprosjektet gjør fangsten til såkalt karbonnegativ.

– Med karbonfangst vil fjernvarmen få en positiv klimaeffekt. Det er banebrytende. For Carbon Centric er avtalen et bevis på at deres forretningsmodell er attraktiv i markedet. Fra før har de avtale om å bygge verdens første fullskala karbonfangstangstanlegg for avfallsforbrenning i Rakkestad, et anlegg som settes i drift i løpet av 2023. Carbon Centric vil bygge, eie og drifte anlegget. En tilsvarende modell skal benyttes på Treklyngen, sier Kjetil Bockmann, daglig leder i Vardar Varme..

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Er biogassindustrien gode nok på sikkerhet?

Cecilie Drange, Sandcatch Solutions

— Løsningen for Oslos kollektivtrafikk er ikke diesel

Oddvar Røyset, Norsk Hydrogenbilforening
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.