Nyheter Den store sirkulærkonferansen

Miljøstasjon for farlig avfall. Foto: Urban Eriksson

– Mindre sjanse for at du kaster en sofa eller en sykkel her

Tirsdag 7. juni går Den Store Sirkulærkonferansen 2022 av stabelen. Her er digitalisering som muliggjører for sirkulær omstilling et sentralt tema.

– Vi prøver å gjøre byen åpen for alle, og det er der Oslonøkkelen kommer inn. Med denne kan man låse seg inn i for eksempel minigjenbruksstasjoner, biblioteker, skoler og bydelslokaler etter stengetid. Altså skal man kunne bruke byen mer, forteller Armin Erlend Boban Bårdseth, oppfinner i Origo.

Prydplanter øker produksjonen av energi

Åpner byen

Oslo Origo er kommunens egen digitaliseringsetat, som jobber for å gjøre hverdagen til innbyggerne i Oslo litt enklere og bedre gjennom utviklingen av personlige, treffsikre og proaktive digitale innbyggertjenester – de står bak Oslonøkkelen – som ble introdusert for osloborgerne i 2019.

Denne mobilappen gjør det mulig for folk å registrere seg og levere avfall gratis ved Oslos gjenbruksstasjoner, samt åpne biblioteker utenfor ordinær åpningstid.

Oslo Origo har også utviklet en bookingløsning for utlån og utleie av bydelslokaler som ellers ville stått tomme. Bookingløsningen er integrert med Oslonøkkelen, det vil si at du kan booke et rom og åpne det med Oslonøkkelen i det tidsrommet du får låne det. Dermed sparer man tid på henting og levering av fysiske nøkler, og man trenger ikke lenger å bekymre seg for nøkler på avveie.

https://cnytt.no/2022/05/16/programmet-til-den-store-sirkulaerkonferansen-er-ute-se-hvem-som-kommer-her/

Grilling og skigåing

I det grønne og sirkulære skiftet er digitalisering en sentral satsing i både Europa og Norge – slik kan man muliggjøre nye teknologier og løsninger.

I Oslo kommune spiller Oslonøkkelen også en slik rolle – og løsningen er i stadig utvikling – flere biblioteker åpnes og flere rom gjøres tilgjengelig for utlån.

– Vi håper å få på plass tjenester som lysløyper eller for grilling i parken. Så skulle vi gjerne ha bidratt til bedre løsninger for syklistene i Oslo. Trygg og praktisk sykkelparkering er derfor noe av det vi ser på. Oslonøkkelen er en teknologi man kan bruke til alt, men vi ønsker at dette skal være en døråpner, noe som åpner byen, sier Bårdseth.

Armin Erlend Boban Bårdseth i Origo. Foto: Urban Eriksson

Løser utfordringer

Blant de konkrete satsingene med Oslonøkkelen finner man ved Renovasjon- og gjenvinningsetaten i Oslos (REG) hovedkvarter på Haraldrud. Her har etatens oppfinnere, sammen med Origo, begynt å designe sin egen «drømmecontainer» for farlig avfall.

Siden 90-tallet har Osloborgerne kunnet levere farlig avfall i egne containere over hele byen. Disse finner man typisk ved bensinstasjoner, der man må låne nøkkel inne hos betjeningen.

– En del av utfordringen er at det har vært vanskelig å filtrer hvem som får tilgang. Vi vet også at næringsaktører har brukt tjenesten, noe de i utgangspunktet ikke skal gjøre, da det er innbyggerne som har betalt for det, forteller overingeniør ved REG, Jørgen Simensen Almankaas.

Med den nåværende løsningen har de heller ikke kontroll på om noe blir tatt ut av containerne.

– Det er også utfordringer med å finne plass til å sette stasjonene, da vi er avhengig av at noen oppbevarer nøkkelen, følger Jan Haakon Ellefsen-Killerud opp, som utvikler den nye containeren sammen med Almankaas.

Jan-Haakon Ellefsen- Killerud og Jørgen Almankaas. Foto: Urban Eriksson

Håper på bedre sortering

Den såkalte drømmecontaineren vil ved hjelp av Oslonøkkelen kunne løse mange av utfordringene.

– Når du kommer innenfor rekkevidde og åpner appen din, så sjekkes det om du skal ha tilgang eller ikke. Det vil si om du er over 18 år og bor i Oslo. Hvis du har tilgang kan du åpne døra og du kan gå inn og kaste det du ønsker, forteller Almankaas.

Ved at man må identifisere seg gjennom Oslonøkkelen for å slippe inn, håper de at kundene som leverer farlig avfall på ubetjente stasjoner vil føle et større eierskap til tjenesten. De utforsker også muligheten for å overvåke mengdene med farlig avfall inne i containeren.

– Vi ser for oss at det er en mindre sjanse for at du kaster en sofa eller en sykkel her – noe som absolutt ikke hører hjemme her. På den måten tror vi at sorteringen vil bli betraktelig bedre enn på de gamle stasjonene, sier Almankaas.

Miljøstasjon for farlig avfall. Foto: Urban Eriksson

Blir sikrere

Samtidig som det kan bli bedre sortering, ser REG på mulighetene for å utstyre containerne med solcellepaneler, som vil gjøre det enda enklere å gjøre dem tilgjengelige for publikum, da de ikke vil være avhengige av tilgang på ekstern strøm.

Ellefsen-Killerud forteller at containerne også vil kunne bli tryggere, ved å installere sensorer som kan overvåke og fange opp ugunstige forhold – som høye nivåer av gass eller om det blir tilløp til brann.

– Dette vil kunne gjøre containerne enda sikrere enn det de er i dag.

 

https://cnytt.no/2022/05/19/hvem-er-arets-sirkulaere-bedrift-send-inn-dine-nominasjoner/

Følg med 7. juni

Tirsdag 7. juni går Den Store Sirkulærkonferansen 2022 av stabelen i Oslo. Her er digitalisering som muliggjører for sirkulær omstilling et sentralt tema fra klokken 12:15.

Konferansen kan følges både fysisk og digitalt, og her vil man kunne få høre:

  • Digitalisering er motoren for omstilling til sirkulærøkonomi, Mali Hole Skogen, teknologi- og bærekraftsdirektør, IKT Norge
  • Global sporing av plast med blockchain, Carl Nesset, COO, Empower
  • Fra flaskepant i Asker til verdensledelse, Eva Sagemo, CFO, Tomra
  • Sirkulær byggenæring gjennom kartlegging av dataflyt, Marie Drange, adm.dir. Madaster Norge
  • Nøkkelen er samarbeid og digitalisering, Frank Jaegtnes, adm.dir. Elektroforeningen og leder Samordningsrådet for digitalisering

Sesjonen avsluttes med panelsamtalen «Hvordan fremskynde digitaliseringen?» med Mali Hole Skogen, Carl Nesset, Eva Sagemo, Marie Drange og Frank Jaegtnes. Samtalen ledes av Ellen Høvik fra Circular Norway.

Meld deg opp til konferansen her: Den Store Sirkulærkonferansen 2022

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.