Nyheter Tekstil
Mathilde Tybring-Gjedde, Stortingsrepresentant for Oslo og medlem Energi- og miljøkomiteen. Foto: Skjermdump/Stortinget

Alle partiene for produsentansvar

Regjeringen bukket under for press fra flertallet, og stemte gjennom utredning av produsentansvar for tekstiler.

Produsentansvar for tekstiler skal bli utredet i Norge. Det bestemte et enstemmig Stortinget i dag.

Det var Høyre som fremmet dette forslaget, og klarte allerede å sikre flertall, med støtte fra Frp, SV, Rødt, Venstre, MDG og Krf, da Energi- og miljøkomiteen behandlet saken tidligere i april.

Bare regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet strittet da imot.

Tvinger regjeringen til å utrede produsentansvar

Snudde i siste liten

Torsdag forrige uke hadde regjeringspartiene derimot snudd. Klima- og miljøminister, Espen Bath Eide, sa selv at han var svært glad for at Stortinget var samlet om å støtte arbeidet som blir gjort for å redusere fotavtrykket til tekstiler i alle ledd.

– Jeg deler fullt ut komiteens syn om at det er ønskelig å utrede produsentansvarsordning for tekstiler i Norge, sa Barth Eide, og la til at dette er et tydelig signal til bransjen om at det er nye tider i emning.

– Jeg har derfor invitert bransjen til et innspillsmøte i juni for å diskutere hvordan vi skal gjøre dette bedre og raskere når det gjaldt våre tekstiler også utfordrer dem i forhold til hva man gjør med destruksjon av usolgte varer, sa Barth Eide. 

Tror ikke alle vil klare å omstille seg: – Det kommer til å bli færre aktører

Hett tema lenge

Et såkalt produsentansvar, vil si at importører og produsenter av tekstiler må ta ansvaret og regningen for at produktene deres blir forsvarlig håndtert også etter at de blir til avfall.

I dag finnes det produsentansvarsordninger for en rekke produkttyper i Norge, men ikke tekstiler. Det er i hovedsak ideelle organisasjoner, som Fretex, UFF og Kirkens bymisjon, som samler inn brukte tekstiler, da for profitt.

Å ansvarliggjøre produsenter og importører av klær og andre tekstiler, har lenge vært en het potet blant tekstilaktørene, i politikken og ikke minst norske avfallsaktører.

Da Stortinget nå har gitt en klar marsjordre til regjeringen, om å utrede produsentansvar for tekstiler, har man nå kommet et skritt nærmere at bransjen selv må ta ansvar.

Bastholm mener momskutt vil kunne få støtte fra både høyre- og venstresiden

Skal gjennomgå regelverket

I tillegg til produsentansvar, ble det også bestemt at regjeringen skal gjennomgå regelverket og vurdere endringer for å sikre at klesbransjen i større grad gjenbruker usolgte tekstilvarer i stedet for å destruere dem.

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde, som har frontet partiets representantforslag, fortalte at gjennomslaget på Stortinget er en viktig seier for miljøet.

– I dag tar vi et stort skritt vekk fra fast fashion, også i Norge, sa hun.

Hun la til at det er overraskende at Arbeiderpartiet og Senterpartiet snudde i siste liten etter å ha fått motstand fra resten av tinget på forslagene.

– Så skulle jeg nok ønske at de også hadde snudd på de andre forslagene, for da kunne de faktisk sikre et flertall for flere tiltak og en mer ambisiøs politikk, sa hun.

Høyre hadde nemlig før voteringen i Stortinget frontet ytterligere fire forslag. Blant annet krav til sporbarhet for tekstilprodukter og avfall og å videreutvikle en miljømerkeordning som omfatter sirkulære aspekter.

Alle andre forslag nedstemt

I tillegg til Energi- og miljøkomiteens innstilling, som var det som ble stemt gjennom tirsdag, var ytterligere ni representantforslag fremmet av de ulike partiene.

Samtlige ble nedstemt. Det samme skjedde med MDGs løse forslag om forslag om å fjerne merverdiavgiften på reparasjon av klær og sko. Dette forslaget fikk også minst støtte på Stortinget, med ni stemmer for og 90 imot.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.