Etablerer Norges største klynge for sirkulærøkonomi
Norsk Senter for Sirkulær Økonomi og No Waste! fusjoneres, og blir Norges største klynge for sirkulærøkonomi.
– Med den medlemsmassen og de samlede ressursene vi får i den nye klyngen, får vi nå mulighet til å sette fart på omstillingen til en sirkulær økonomi i næringslivet, og hvor gjenvinning av avfall har en helt sentral rolle for at vi skal levere på de klima-, miljø- og bærekraftsmål som Norge har forpliktet seg til, sier Tina Wågønes, i en melding.
Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NCCE) og No Waste! har i en lengre periode hatt et tett samarbeid, og i november 2021 gikk de sammen om klyngen Circular WAVE – som ble tatt opp i det nasjonale klyngeprogrammet til Innovasjon Norge, Forskningsrådet og SIVA i 2022.
For å legge best mulig til rette for det nye klyngesamarbeidet, og å stå frem med en sterk og tydelig stemme, ble det besluttet å fusjonere de to medlemsorganisasjonene.
Blir Norges største
Den nye medlemsorganisasjonen beholder navnet Norsk Senter for Sirkulær Økonomi, og teller 90 medlemsbedrifter fra hele Norge, noe som organisasjonen selv betyr at de er blitt landets største klynge for sirkulærøkonomi.
Daglig leder i No Waste!, Tina Wågønes, blir organisasjonens leder, mens prosjekt- og utviklingsansvarlig i Vesar, Terje Kirkeng, er innstilt som ny styreleder for klyngen.
Kirkeng forteller at det i overgangen til en sirkulær økonomi må utvikles nye verdikjeder og markeder, på tvers av privat og offentlig næringsliv og bransjer.
– Skal vi lykkes med dette, trenger vi å samle næringsliv, akademia og myndigheter om felles løsninger. Her skal Norsk Senter for Sirkulær Økonomi spille en rolle og være en verktøykasse for sine medlemsbedrifter, sier Kirkeng.
Klar agenda
Dette skal klyngen allerede gjøre tirsdag, der de samler alle medlemmene til kickoff for å bli bedre kjent i Fredrikstad.
Tina Wågønes forteller til Cnytt at klyngen allerede har en klar agenda over barrierer de skal jobbe med.
– Vi skal se på rammevilkår, og legge til rette for at både rammebetingelser og retningslinjer skal gjøre det mulig å lage sirkulære produkter, som både er lovlige og lønnsomme, forteller Wågønes.
Videre skal de undersøke hvordan klyngen kan jobbe med utvikling av produkter og verdikjeder på tvers av klyngemedlemmene. Blant annet ved å kartlegge avfallsressurser og hvordan disse kan utnyttes på en bedre måte.
– Her ligger også forskning og utvikling langt fremme. Og vi skal se på ny teknologi og prosesser for å utvinne ressurser og gjøre prosessene lønnsomme, sier Wågønes.
Når det gjelder lønnsomhet trekker Wågønes også frem behovet for kapital.
– Både til å utløse prosjekter og til å investere i oppstartsbedrifter. Dette er noe vi også skal jobbe med.
Ønsker større spredning
Klyngen har flere nasjonale og internasjonale selskap med seg, men per i dag ligger hovedtyngden av klyngemedlemmene rundt Oslofjordregionen.
Wågønes forteller at de har en ambisjon om å få med flere medlemmer og samarbeidspartnere fra resten av landet.
– Gjerne utover Norges grenser også. Vi vet at bedriftene vi har med, også har et internasjonalt nedslagsfelt, og det er viktig at vi kan synliggjøre og eksportere løsningene deres utover Norges grenser.
Med dagens løsninger vil ikke Oslos materialgjenvinningsmål bli nådd
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!