Nyheter Gjenvinning
Plastavfallet som blir levert til Quantafuels anlegg i Kristiansund blir mekanisk og kjemisk resirkulert. Foto: Quantafuel

Ny avtale øker norsk plastgjenvinning med 30.000 tonn i året

Plastgjenvinningsselskapet Quantafuel og gjenvinningsaktøren Geminor har inngått et samarbeid om levering og behandling av opptil 30.000 tonn plastavfall i året.

Ved samarbeidet vil Geminor få ansvaret for levering av plastavfall til Quantafuels anlegg i Kristiansund, opplyser selskapene i en pressemelding.

– I praksis utvider vi Quantafuels kapasitet i Kristiansund ved å tilføre logistikktjenester for plast i Norge. Vi skal stå for innsamlingen av inntil 30.000 tonn tilpasset plastavfall fra hele landet, som deretter skal behandles og foredles til råstoff, sier Geminors landssjef i Norge, Kjetil Hausken i meldingen.

Quantafuel kan endelig bevise at anlegget fungerer 

Resirkuleres til nye produkter

Geminors landssjef i Norge, Kjetil Hausken. Foto: Geminor

Plasten som leveres til Quantafuels prosessanlegg blir mekanisk og kjemisk resirkulert til plastpellets og kjemisk råstoff for plast. Dette skal deretter ut igjen til det norske og internasjonale markedet for produksjon av nye plastprodukter.

– Ved å hente ut mer plastavfall til materialgjenvinning reduserer vi samtidig plastinnholdet i RDF (restavfall red. anm.) og andre typer brensel til energigjenvinning. Dermed utvikler vi også mer bærekraftige produkter, som er i samsvar med EUs stadig strengere krav til sirkulær økonomi. Samarbeidet med Quantafuel gjør at vi øker vår deltakelse i verdikjeden, sier Kjetil Hausken.

Skal ikke la noe gå til spille

Quantafuel har en målsetting om at all avfallsplasten som mottas ved Kristiansund-anlegget skal gjenvinnes.

Selskapets visepresident for forretningsutvikling, Håkon Thomas Olsen, forteller at plasten som ikke kan resirkuleres mekanisk, vil bli kjemisk resirkulert med pyrolyse.

– Restene av plast som ikke kan benyttes her, blir brensel som går til produksjon av fjernvarme, elektrisitet eller sement, sier Olsen.

Innsamlingsrekord i Sverige

Vil bli Nordens ledende aktør

Selskapene ble industripartnere i 2021, da Quantafuel kjøpte 40 prosent av aksjene i Geminor. Med Quantafuel på eiersiden uttalte administrerende direktør i Geminor, Kjetil Vikingstad, at de håper å kunne nå målet om å bli en ledende aktør innen resirkulering og energigjenvinning i Europa.

Quantafuel og Geminor ønsker også å levere betydelige mengder bærekraftig plastråstoff til en voksende sirkulærøkonomi, og har en visjon om å bli den ledende oppstrømsaktøren på plast i Norge og Norden.

– Denne avtalen markerer et nytt kapittel i samarbeidet mellom Quantafuel og Geminor. Ambisjonen er å utvide dette partnerskapet, i første rekke til Danmark og andre land i Norden. Synergieffektene selskapene imellom er betydelige, sier Kjetil Hausken.

Plastretur tar tilbake driften fra Grønt Punkt Norge

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Biler man ikke skal kjøre i proptech-tidsalderens hovedstad

Torbjørn Leidal, European Resource Hub

— Bærekraft er konkurransekraft

Axel Christian Klafstad, GreenH
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.