Nyheter Tekstil
Frans Timmermanns under lanseringen. Foto: Skjermdump EU

EU har lansert tekstilstrategien

EU har sin mye etterlengtede strategi for bærekraftige og sirkulære tekstiler. Strategien kommer med flere grep som krav til økodesign for tekstiler, klarere informasjon, et digitalt produktpass og en obligatorisk EU-ordning med utvidet produsentansvar.

Onsdag presenterte EU-kommisjonen en ny pakke av EUs grønne giv, med forslag til nye regler for å gjøre nesten alle fysiske varer på EU-markedet mer miljøvennlige, sirkulære og energieffektive gjennom hele livssyklusen fra designfasen til daglig bruk, gjenbruk og utrangering.

SE PRESSKONFERANSEN HER: Green Deal: New proposals to make sustainable products the norm and boost Europe’s resource independence

Produkter, tekstiler og byggevarer

Pakken, som ble presentert av kommisjonen, omhandler et initiativ for bærekraftige produkter, reguleringer forbyggematerialer og en egen strategi for tekstil.

Kommisjonen fremmet blant annet forslag for et økodesigndirektiv, som stiller krav til sirkularitet og generell reduksjon av miljø- og klimapåvirkninger, og regler for å gjøre dem mer holdbare, pålitelige, gjenbrukbare, oppgraderbare, reparerbare, enklere å vedlikeholde og pusse opp, og energi- og ressurseffektive.

Forbyr destruksjon av usolgte tekstiler

I EUs strategi for bærekraftige og sirkulære tekstiler foreslår EU grep for hele livssyklusen til tekstilprodukter, samtidig som den støtter økosystemet i de grønne og digitale overgangene. Den tar for seg måten tekstiler utformes og konsumeres på, inkludert ved også å se på bærekraftige teknologiske løsninger og innovative forretningsmodeller.

Noen av hovedgrepene i strategien er nye designkrav for tekstiler under reguleringene for økodesign og bærekraftige produkter. Dette innebærer blant annet minimumskrav til inkludering av resirkulerte fiber i tekstiler.

Forslaget vil også forby destruksjon av usolgte produkter under visse betingelser, inkludert usolgte eller returnerte tekstiler. Videre skal EUs regler om utvidet produsentansvar for tekstiler, og økonomiske insentiver harmoniseres for å gjøre produkter mer bærekraftige, som en del av revisjonen av avfallsdirektivet i 2023.

https://cnytt.no/2022/03/30/eus-tekstilstrategi-innforer-produktpass-og-forbyr-destruksjon/

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.