Nyheter Karbonfangst
Ingvild Ombudstvedt har vært engasjert i CCS-standardisering siden 2014. Nå overtar hun ledervervet i den norske komiteen.

Ny leder i karbonfangstkomité

– CCS er avgjørende for å nå klimamålene, og standarder er avgjørende for at CSS skal fungere, sier nyvalgt komitéleder Ingvild Ombudstvedt.

Standard Norges CCS-komité har vært aktiv siden 2011 og følger internasjonal standardisering innenfor CO2-fangst, -transport og -lagring i den internasjonale standardiseringskomiteen ISO/TC 265. Slik har de også bidratt til utvikling av en rekke standarder for hele CCS-verdikjeden. Disse standardene har blant annet vært benyttet i den norske CCS-satsingen i Langskip-prosjektet, og refereres til i norsk CCS-regelverk.

Niels Peter Christensen fra CCS Consult har ledet komiteen siden oppstart, og gir nå fakkelen videre til Ingvild Ombudstvedt.

Skal finne ut hvordan man måler utslipp fra importere varer

Standarder spiller en viktig rolle

Ombudstvedt er økonom og advokat, og har jobbet med karbonfangst og -lagring siden hun begynte som advokatfullmektig for ti år siden. De siste fem årene har hun drevet sitt eget firma, IOM Law, som fokuserer fullt på CCS og andre aktiviteter knyttet til fjerning og bruk av CO2. Hun har også deltatt i Standard Norges komité siden 2014.

– Verden kjemper mot klokka for å bremse klimaendringene. Overveldende forskning peker på at CCS er avgjørende for å redusere de globale utslippene. Standarder gir en forutsigbarhet i verdikjeden og reduserer kostnadsnivået for en ellers kostnadskrevende industri, sier Ombudstvedt i en melding.

Hun legger til at standarder spiller en viktig rolle knyttet til regelverket for en relativt fersk industri som karbonfangst og -lagring.

– I land som Norge, med et allerede omfattende regelverk, tetter standarder hull i regelverket. Land som mangler regelverk for denne næringen, kan bygge regelverk for CCS rundt standardene. Det er også mye informasjon i de tekniske rapportene fra ISO, som kan bidra til utvikling av både regelverk og verdikjeder, sier hun.

Har fått klarsignal: Kan ha karbonfangst klar til åpningen av Northern Lights

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Er biogassindustrien gode nok på sikkerhet?

Cecilie Drange, Sandcatch Solutions

— Løsningen for Oslos kollektivtrafikk er ikke diesel

Oddvar Røyset, Norsk Hydrogenbilforening
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.