Nyheter
Styreleder i Viken Skog Olav Breivik og Christoph Michalski, konsernsjef i BillerudKorsnäs.

BillerudKorsnäs og Viken Skog utreder produksjonssamarbeid

Viken Skog og BillerudKorsnäs går sammen om å utforske mulighetene for ny tremasseproduksjon i industriparken Treklyngen på Hønefoss. Kan ende med investeringer på flere hundre millioner.

– Vi har i mange år jobbet med å få opp ny industri med den norske tømmerstokken som råstoff. Nå ser vi på muligheten for produksjon av bleket kjemisk-termomekanisk tremasse (BCTMP), og målet er å få på plass en produksjonslinje i verdensklasse. Tremassen vil blant annet kunne brukes i produksjon av kartong og mykpapir, et marked som er i stor vekst. Begge deler skal kunne erstatte oljebaserte produkter, sier styreleder i Viken Skog Olav Breivik i en melding.

Planen for med samarbeidet mellom den svenske tremasse- og papirprodusenten BillerudKorsnäs og det Norske samvirkeforetaket Viken Skog er først å sette i gang en mulighetsstudie om fremtidig masseproduksjon på Viken Skogs anlegg Follum. Studien skal ferdigstilles i løpet av første halvår 2023.

Hensikten er å etablere en topp moderne produksjonslinje med en kapasitet på opptil 200 tonn i året for bleket kjemi-termomekanisk masse (BCTMP) ved Follum-fabrikken.

LES OGSÅ: Mener biogass kan erstatte all fossil gass i Danmark innen fem år

Forventet investering på flere hundre millioner

Follum-bruket har allerede mye av infrastrukturen som trengs for å etablere en slik produksjonslinje og ligger i et område med konkurransedyktig og bærekraftig virkeforsyning og gode transporter til BillerudKorsnäs’ platefabrikker.

Nærheten til skogrike områder og god kraftforsyning er viktige faktorer som gjør plasseringen aktuell. I tillegg er det gode fraktmuligheter videre med tog. Tremassen kan dermed fraktes klimavennlig hele veien til markedene. Norske Skog Follum holdt til på området frem til 2012. Foto: Viken Skog.

Dersom prosjektet fortsetter etter at mulighetsstudien er fullført, er investeringen for BillerudKorsnäs estimert til å ligge i området 600-800 MNOK.

– Dette initiativet er en del av BillerudKorsnäs sin strategi for bærekraftig og lønnsom vekst og støtter vår ambisjon om å vokse innen papp. For å dekke det økende behovet for BCTMP til vår voksende platevirksomhet ønsker vi å utforske mulighetene for å produsere denne massekvaliteten i Follum sammen med Viken Skog. Som en del av dette samarbeidet er det også hensikt å inngå en langsiktig vedleveranseavtale med Viken Skog. Vi ser i utgangspunktet gode muligheter for å skape en effektiv forsyningskjede og konkurransedyktig tilgang til råvarene som trengs for å produsere fremtidens emballasjematerialer, sier Christoph Michalski, konsernsjef i BillerudKorsnäs.

LES OGSÅ: KLD varsler storstilt satsing på norsk bioenergi

Vil utrede karbonfangst

Olav Breivik, styreleder i Viken Skog, legger til at de i mulighetsstudien også vil utforske mulighetene for å produsere biogass, og senere også løsninger for karbonfangst på Follum.

– Vi er veldig fornøyde med samarbeidet, og vi ser frem til å komme i gang med mulighetsstudien, sier han.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Er biogassindustrien gode nok på sikkerhet?

Cecilie Drange, Sandcatch Solutions

— Løsningen for Oslos kollektivtrafikk er ikke diesel

Oddvar Røyset, Norsk Hydrogenbilforening
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.