Nyheter
Styreleder i Viken Skog Olav Breivik og Christoph Michalski, konsernsjef i BillerudKorsnäs.

BillerudKorsnäs og Viken Skog utreder produksjonssamarbeid

Viken Skog og BillerudKorsnäs går sammen om å utforske mulighetene for ny tremasseproduksjon i industriparken Treklyngen på Hønefoss. Kan ende med investeringer på flere hundre millioner.

– Vi har i mange år jobbet med å få opp ny industri med den norske tømmerstokken som råstoff. Nå ser vi på muligheten for produksjon av bleket kjemisk-termomekanisk tremasse (BCTMP), og målet er å få på plass en produksjonslinje i verdensklasse. Tremassen vil blant annet kunne brukes i produksjon av kartong og mykpapir, et marked som er i stor vekst. Begge deler skal kunne erstatte oljebaserte produkter, sier styreleder i Viken Skog Olav Breivik i en melding.

Planen for med samarbeidet mellom den svenske tremasse- og papirprodusenten BillerudKorsnäs og det Norske samvirkeforetaket Viken Skog er først å sette i gang en mulighetsstudie om fremtidig masseproduksjon på Viken Skogs anlegg Follum. Studien skal ferdigstilles i løpet av første halvår 2023.

Hensikten er å etablere en topp moderne produksjonslinje med en kapasitet på opptil 200 tonn i året for bleket kjemi-termomekanisk masse (BCTMP) ved Follum-fabrikken.

LES OGSÅ: Mener biogass kan erstatte all fossil gass i Danmark innen fem år

Forventet investering på flere hundre millioner

Follum-bruket har allerede mye av infrastrukturen som trengs for å etablere en slik produksjonslinje og ligger i et område med konkurransedyktig og bærekraftig virkeforsyning og gode transporter til BillerudKorsnäs’ platefabrikker.

Nærheten til skogrike områder og god kraftforsyning er viktige faktorer som gjør plasseringen aktuell. I tillegg er det gode fraktmuligheter videre med tog. Tremassen kan dermed fraktes klimavennlig hele veien til markedene. Norske Skog Follum holdt til på området frem til 2012. Foto: Viken Skog.

Dersom prosjektet fortsetter etter at mulighetsstudien er fullført, er investeringen for BillerudKorsnäs estimert til å ligge i området 600-800 MNOK.

– Dette initiativet er en del av BillerudKorsnäs sin strategi for bærekraftig og lønnsom vekst og støtter vår ambisjon om å vokse innen papp. For å dekke det økende behovet for BCTMP til vår voksende platevirksomhet ønsker vi å utforske mulighetene for å produsere denne massekvaliteten i Follum sammen med Viken Skog. Som en del av dette samarbeidet er det også hensikt å inngå en langsiktig vedleveranseavtale med Viken Skog. Vi ser i utgangspunktet gode muligheter for å skape en effektiv forsyningskjede og konkurransedyktig tilgang til råvarene som trengs for å produsere fremtidens emballasjematerialer, sier Christoph Michalski, konsernsjef i BillerudKorsnäs.

LES OGSÅ: KLD varsler storstilt satsing på norsk bioenergi

Vil utrede karbonfangst

Olav Breivik, styreleder i Viken Skog, legger til at de i mulighetsstudien også vil utforske mulighetene for å produsere biogass, og senere også løsninger for karbonfangst på Follum.

– Vi er veldig fornøyde med samarbeidet, og vi ser frem til å komme i gang med mulighetsstudien, sier han.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.