Nyheter
Leder strategi og forretningsutvikling i Circular Norway, Alexander Christiansen. Foto: Ludvig Gundersen

Ny rapport: Finansnæringen tar ikke høyde for lineær risiko

Rapporten «Finansnæringens rolle som pådriver i sirkulær økonomi» ble lansert tirsdag 8. mars.

Rapporten er et samarbeid mellom Finansforbundet og Circular Norway, her har de lagt finansnæringen – altså bank, skadeforsikring og investering, pensjon og kapitalforvaltning under lupen.

Rapporten løftet frem nåsituasjonen for sirkulær finans, beste praksis fra finansnæringen i Europa og anbefalinger for finansaktørene i bank, forsikring og investering.

Den viser dog at finansnæringen sjelden integrerer lineær risiko i vurderingene og mangler kunnskap om gevinst ved sirkulær økonomi.

Les funnene i rapporten nederst i saken

Mange risikoer

I dag er den norske økonomien såkalt lineær. Kort forklart betyr at man sjelden bruker naturressurser om igjen, men heller kasserer dem og utvinner nye ressurser. Ifølge GAP-rapporten for 2020 var den norske økonomien bare 2,4 prosent sirkulær –  det betyr at 97,6 prosent av ressursene ikke ombrukes i økonomien.

Rapporten påpeker at det er flere risikofaktorer ved den lineære økonomien; som knapp tilgang på ressurser, usikkerhet i pris på naturressurser, endringer i reguleringer, teknologi, markeder og omdømmerisiko.

– Finansnæringen har ikke tatt innover seg den lineære risikoen som oppstår med dagens lineære økonomi. Den fører til økende utslipp, at vi går tomme for kritiske ressurser og taper biologisk mangfold, sier Alexander Christiansen, rapportansvarlig og leder for strategi og forretningsutvikling i Circular Norway i en melding.

LES OGSÅ: Stemte ned forslag om momsfritak

Investeres lite i sirkulær økonomi

Rapporten viser at der kun er en liten andel av norsk kapital som investeres i sirkulær økonomi. Dette mener de skyldes barrierer som manglende kunnskap om sirkulære forretningsmodeller, det mangler gode data om sirkulær økonomi og dagens finansprodukter og regnskapsregler er bygget etter lineær økonomi.

– Vi erfarte i arbeidet med rapporten at de ulike aktørene i finansbransjen er motiverte for sirkulær økonomi, men de mangler kunnskap. Det er en utfordring at finansnæringen oppfatter sirkulære forretningsmodeller som usikre, og at den lineære risikoen sjelden blir vurdert, noe som kunne balansert risikoen for sirkulære virksomheter, sier Christiansen.

LES OGSÅ: Ber regjeringen om å øke fokuset på hydrogen – kommer med syv konkrete forslag

Stort potensial

Rapporten kommer også med flere anbefalinger i «Det sirkulære veikartet for finansnæringen». Dette består av 20 konkrete tiltak som vil fremskynde omstillingen til en sirkulær økonomi. Anbefalingene i rapporten går på å inkludere sirkulær økonomi i investeringsbeslutninger, stressteste porteføljen mot lineær og sirkulær risiko, men også ta i bruk data for å få bedre beslutningsgrunnlag og transparens rundt produkters klima- og materialfotavtrykk.

Nanna Ringstad, foto: Finansforbundet.

– Økt sirkularitet er en forutsetning for en bærekraftig fremtid. Norsk finansnæring kan ta rollen som medspiller for en sirkulær utvikling av næringslivet. Veikartet viser at kompetansebygging, samarbeid og partnerskap er nøkkelord fremover, sier Nanna Ringstad fagansvarlig bærekraft i Finansforbundet.

Hun peker på at sirkulære forretningsmodeller kan øke norsk konkurransekraft, skape grønn vekst og nye arbeidsplasser.

– Med prosjektet ønsker vi å sette sirkulær finans og lineær risiko på kartet. Vi håper innsikt fra rapporten kan fremskynde arbeidet med sirkulær omstilling slik at vi kan lykkes med å nå bærekraftsmålene og klimamålene i Parisavtalen, sier Ringstad.

LES OGSÅ: Regjeringen setter forbrenningsavgiften i spill

Mange muligheter

Næringsminister Jan Christian Vestre, som hadde fått overrakt rapporten, sa i et digitalt innlegg at det er et stort behov og rom for forbedring i å øke sirkulariteten for den norske økonomien, derfor mener han at rapporten er svært viktig.

– Gjennom utvikling av en mer sirkulær økonomi vil det åpne seg mange muligheter for norske bedrifter. For å bidra til at bedriftene i størst mulig grad kan gripe disse mulighetene, så vil regjeringen lage en ny og forbedret handlingsplan for sirkulær økonomi. Og på veien dit trenger vi et best mulig kunnskapsgrunnlag, sa han.

– Rapporten den viser blant annet hvordan gjenbruk og bedre ressursutnyttelse kan bidra til en enklere overgang til ny klimavennlig teknologi. Knapphet på ikke-fornybare naturressurser, som eksempelvis mineraler brukt i solcellepaneler, batterier, elektriske biler og vindmøller, – innebærer risiko blant annet knyttet til prissvingninger, usikker tilgang, omdømme og finansieringsmuligheter, sa Vestre videre.

Han la til at man ved å utvikle sirkulære forretningsmodeller vil man  kunne ta ned denne risikoen.

– Vi kan øke norske bedrifters globale konkurransekraft, skape bærekraftig grønn vekst og nye arbeidsplasser over hele landet; altså en vinn-vinn – kinderegg-situasjon der.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.