Nyheter
Liv Kari Eskeland (t.h) og Kari-Anne Jønnes. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Fremmer forslag for Stortinget

Høyre vil øke kompetansen innen rivning og demontering.

I 2020 ble det generert over 2,1 millioner tonn avfall fra byggeaktiviteter i Norge, en økning på nesten 700.000 tonn på ti år – det viser tall fra SSB.

Dette er en av utfordringene Høyres Liv Kari Eskeland, Kari-Anne Jønnes, Mathilde Tybring Gjedde ønsker ta tak i når de torsdag skal fremme et representantforslag om øke kompetansen innen rivning og demontering.

LES OGSÅ: Peker på to store barrierer for ombruk i byggebransjen 

Ber regjeringen lage en plan

I stortingsrepresentantene utkast til forslag, som Cnytt har fått tilgang til, skal de fremme tre forslag.

De ønsker at regjeringen skal vurdere hvordan en kan løfte og formalisere kompetansen for yrkesutøvere innen demontering og gjenbruk i bygg og anleggsbransjen i utdanningssektoren, og komme tilbake til Stortinget med en plan for gjennomføring.

– Skal vi greie det grønne skiftet, er det helt nødvendig at vi legger til rette slik at arbeidsstokken innehar nødvendig kompetanse og kunnskap for å foreta kvalifiserte og gode vurderinger innen demolering av bygg og anlegg, slik at mest mulig av materialene kan få en forlenget levetid gjennom nye byggeprosjekt, skriver forslagstillerne i en e-post til Cnytt.

Ifølge forslaget bør planen ta for seg hvordan bærekraft, sirkulærøkonomi og gjenbruk blir synliggjort i fagplanene for modulstrukturert fag- og yrkesopplæring, som skal fornyes sommeren 2023, og hvordan demontering og gjenbruk kan passe inn i de yrkesfaglige løpene.

LES OGSÅ: Myndighetene vil vurdere ombrukskrav til nybygg

Vil videreutdanne lærerne

I forslaget vil de også be regjeringen sikre at lærerutdanningene, og etter- og videreutdanningstilbud til lærere gir økt forståelse for bærekraftig utvikling og faglig og pedagogisk arbeid med bærekraft i alle fag. Dette i tråd med innføringen av bærekraftig utvikling som et tverrfaglig tema i læreplanene gjennom Fagfornyelsen.

Det tredje og endelige forslaget er å be regjeringen vurdere hvordan nye anleggsmaskiner og utstyr som er basert på nullutslipp, kan bli integrert i utdanningsløpene.

– Vi er avhengig av at det må tenkes sirkulært i alle ledd, og kunnskap om sirkulære prosesser må ligge til grunn i alt vi gjør. Da må også kunnskapen være på plass, noe også bransjen har etterspurt programmer for. Dette ønsker Høyre å gjøre noe med – derfor legger vi nå frem et representantforslag som bidrar til dette, skriver forslagstillerne til Cnytt.

LES OGSÅ: Byråd Sirin Stav krever utslippsfrie bygg- og anleggsplasser nasjonalt

Kompetansegap

Kompetansegap har av bygg- og rivebransjen selv blitt pekt ut som en av de større barrierene for ombruk i egen sektor. Under et intervju med Cnytt i fjor etterlyste Svein Egil Dagsland, daglig leder hos rive-entreprenøren Norsk Riving blant annet fagbrev for rivepersonell.

Høyrepolitikerne opplyser at representantforslaget deres baserer seg på kunnskap de har fått fra flere bransjeaktører og utdanningssektoren.

– Flere aktører i bransjen har pekt på at det gjennom kvalifiseringsprogram, etter og videreutdanning, samt gjennom ordinære skoleløp, er grunnlag for å få opp kunnskap og status for disse fagene, mener de.

– Dette er et etterlengtet tiltak som vi håper får god oppslutning i stortinget.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.