Nyheter
Nofir skal gjenvinne nett fra fiskenæringen til nett til idretten. Foto: Privat

Skal gjøre om avfall til idrettsnett

Etablerer nasjonal gjenvinningsordning med mål om å gjenvinne og skifte ut landets idrettsnett med fiskenett.

Bodøselskapet Nofir har siden 2008 samlet inn og gjenvunnet redskap fra fiskeri- og oppdrettsnæringen, og bare de ti siste årene har de samlet inn 50.000 tonn.

Selskapet ønsker nå å knytte fiskerinæringen sammen med idretten. Den enes avfall skal bli den andres skattekiste, er målsetningen, og de har satt i gang et prosjekt der de skal etablere en nasjonal returordning for gamle idrettsnett. I retur får man tilbud om nye idrettsnett gjenvunnet fra fiskerienes redskap.

Målet er å levere 15.000 kg med nett fra fiskerinæringen til idretten innen våren 2024.

LES OGSÅ: Nyansettelse i Circular Packaging Clusters: Skal løse opp i de sirkulære blokkeringene 

Tåler mer juling

– Idretten vil kunne levere inn sine brukte nett som siden gjenvinnes og blir til nye produkter, og i retur få redskap av høy kvalitet som nå kan gjenbrukes, sier daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen i en melding.

Aleksandersen legger til at det ikke er et uvanlig syn å se betydelig slitte eller ballfangernett fulle av hull eller betydelig når en går forbi en fotball- eller volleyballbane.

– Redskap fra fiskerinæringen er laget for å vare betraktelig lengre og kan få et langt liv selv etter de er tatt opp av havet, sier han.

LES OGSÅ: Snøen langs Oslo-veiene inneholder opptil 80 ganger mer mikroplast enn tidligere rapportert

«Alle» vinner

Aleksandersen mener ordningen vil være én alle parter tjener på, og et helt konkret eksempel på sirkularitet og bærekraft.

– «Alle» ønsker å vise at de tenker på og jobber med bærekraft, samtidig er det blitt for lett å kalle seg bærekraftig uten å dokumentere dette. Her vil man kunne knytte fiskerinæringen sammen med idretten som begge ønsker å bli mer bærekraftig igjennom et helt håndfast eksempel på hvordan sirkularitet og resirkulering kan fungere. Det er et prosjekt som vil tjene alle involvere parter, ikke minst miljøet, sier han.

Kristian Sandbakk Hansen, Heidi Ruud og Øistein Aleksandersen i Norfir. Foto: Tanja Midthun

LES OGSÅ: Svenskene har lagt frem handlingsplan mot plastforurensing

Vil ha med alle idretter

Målet med prosjektet er å nå alle idretter med stort forbruk av idrettsnett. Eksempler er fotball, volleyball, håndball, golf og basketball. Allerede har de med Norges Volleyballforbund som samarbeidspartner, mens prosjektet er delfinansiert av Handelens Miljøfond.

– I framtiden er målet vårt at alle baner skal komme fra bærekraftige materialer, sier Iver Horrem, markedssjef i Norges Volleyballforbund.

Horrem forteller at prosjektet har et enormt potensiale for volleyballsporten, da det finnes drøyt 1.000 1000 permanente strandvolleyballbaner i Norge i dag. Om alle disse benytter seg av eksempelvis ballstoppernett tilsvarer det cirka 2.750.000 kvadratmeter med nett.

LES OGSÅ: – Oljegigantene undergraver en plastavtale

Skal levere 300 nett innen 2024

Nofir tar sikte på å levere og gjenvinne det første idrettsnettet allerede juni 2022, og 300 nett på 50 kilo innen våren 2024 – det tilsvarer 15.000 tonn nett. Ifølge deres egne beregninger betyr dette en reduksjon på 108.000 kg CO2-ekvivalenter.

Målet er at ordningen ordningen skal spre seg til flere idretter.

– Det aller beste både for redskapene fra næringa, for fiskeriene, for idretten og ikke minst for miljøet hadde jo vært å skifte ut så mange idrettsnett som mulig – helst alle, sier Aleksandersen.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.