Nyheter
Mathilde Tybring-Gjedde (H) Foto: Cecilie Victoria Jensen / Høyre

Høyre vil legge større ansvar på tekstilprodusentene: – Dette bør ikke være veldig kontroversielle forslag

Onsdag fremmet Høyres Sandra Bruflot, Mari Holm Lønseth og Mathilde Tybring-Gjedde et representantforslag for Stortinget om strengere krav til tekstilnæringen. Blant forslagene var utredning av produsentansvar og utforming av en plan for hvordan kravet om separat utsortering av tekstiler innen 2025 skal kunne nås.

Tybring-Gjedde forteller at de med forslaget ønsker å adressere hele livsløpet til tekstiler, fra råvareuttak til avfallshåndtering,

Vi har har endt opp med seks forslag vi mener er viktige grep for å fremme en mer sirkulær tekstilindustri, og vi håper på flere gode innspill under behandlingen av forslaget, forteller Tybring-Gjedde til Cnytt. 

Tybring-Gjedde har vært aktiv i den politiske debatten på Stortinget om tekstiler, og har ved flere anledninger spurt klima- og miljøminister Espen Barth Eide om regjeringen vil utrede en produsentansvarsordning for tekstiler. Flere partier har gått ut og støttet et slik forslag, blant annet Rødt, SV, Venstre og Krf.

Tybring-Gjedde tror og håper at representantforslaget Høyre fremmet onsdag vil få bred politisk oppslutning.

Jeg mener at dette ikke bør være veldig kontroversielle forslag. Det er forslag som selvfølgelig innebærer at tekstilnæringen må gjøre endringen i forretningsmodellene sine, men jeg tror at det er en bred politisk enighet om dette.

Hun legger til at det også vil komme en rekke krav fra EU, hva gjelder miljøavtrykket til tekstiler, og hun mener at Høyres forslag vil ta tak i flere av disse.

LES OGSÅ: Barth Eide forklarer bakgrunnen for at syntetiske tekstiler kommer best ut for noen miljøpåvirkninger

Gjelder mer enn bare klær

Forslaget vil av mange bransjeaktører, spesielt i avfallsbransjen, bli tatt imot som svært gode nyheter. Allerede har Samfunnsbedriftenes Svein Kamfjord kommet med  flere lovord. Han har dog påpekt at i dagens debatt har klær tatt rampelyset som miljøverstingen. Og han stiler spørsmål ved om forslagsstillerne referer til klær, eller tekstiler som et utvidet begrep, altså at forslagene også retter seg mot tekstiler som for eksempel møbler, tepper og håndklær.

Tybring-Gjedde forteller at de mener alt av tekstil. Hun erkjenner at dette er en stor og variert produktgruppe, og at det vil være behov for å løse flere tekniske spørsmål om man for eksempel skal utrede produsentansvarsordninger.

LES OGSÅ: Møtes for å diskutere miljøutfordringene ved tekstiler

Må se på hele regelverket

Et av forslagene Tybring-Gjedde og hennes partifeller har foreslått, er at regjeringen skal gjennomgå regelverket og vurdere endringer for å sikre at klesbransjen i større grad gjenbruker usolgte tekstilvarer, i stedet for å destruere dem, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Kamfjord har sagt til Cnytt at Tybring-Gjedde godt kunne ha tatt i enda kraftigere.

– Og ikke bare vurdere endringer for å sikre større grad av gjenbruk. Jeg synes ikke det er noen gode grunner til at man ikke skal gjenbruke usolgte tekstiler. Det kan ikke være slik at produsenter skal få lov til å produsere klær til forbrenning, for det er det de gjør i dag, de får lov til å produsere skrot, sa han.

Tybring-Gjedde svarer at de kunne vurdert et forbud mot å destruere ubrukte tekstilvarer. Men de har valgt og ikke komme med noen bastant konklusjon om hva et riktig tiltak burde være.

– Derfor ønsker vi å se på hele regelverket, og skatte- og avgiftssystemet, for å gjøre det mer lønnsomt å gjenbruke, forteller hun.

LES OGSÅ: Tekstilklyngen gleder seg over SVs-tekstilforslag: – Men produsentansvar vil være det beste

Skattesystemet er allerede under utredning

Hva gjelder skatt og avgifter har forslagsstillerne skrevet at miljøavgift på fossil plast og emballasje bør utredes. Men, de har ikke fremmet et slikt forslag.

– Det er fordi det er satt ned et utvalg som skal gjennomgår hele skatte- og avgiftssystemet for sikre mer sirkulære løsninger. Her er miljøavgift på fossil plast blant forsalgene, det samme er avgiftsfritak på resirkulert plast, samt en rekke MVA-unntak. Det er rett og slett mange ulike forslag som er lagt frem, og da mener jeg det er uklokt om vi i Stortinget slår fast hva som er rett. Vi mener det er lurt å vente på utvalgets gjennomgang, forklarer Tybring-Gjedde. 

LES OGSÅ: Fretex dropper avtale om tøyinnsamling med Oslo kommune – Vil ikke ha tekstilavfall

En del av en bredere politikk

Miljøutfordringene rundt tekstiler er på ingen måte noen nyhet, og har vært kjent lenge. Til spørsmål om hvorfor Høyre ikke har fremmet et slikt forslag da de selv satt i regjering svarer Tybring-Gjedde at Høyre allerede har igangsatt flere tiltak for å håndtere utfordringene rundt tekstiler.

Blant annet ble Miljødirektoratet, under Solberg-regjeringen, satt til å utrede de norske produsentansvarsordningene med mål om å styrke norsk sirkulærøkonomi. Det var også under Solberg den nasjonale strategien for sirkulærøkonomi ble lagt frem.

– Hele poenget med forslaget er å supplere strategien som vi la frem i juni. Her ble det lagt frem mye bra, men det er kjempeviktig at vi videreutvikler politikken. Tempoet øker, og går raskere i landene rundt oss, en det vi tidligere har innsett. 

Tybring-Gjedde legger til, at selv om dette forslaget kun gjelder tekstiler, jobbes det internt i Høyre med å videreutvikle den sirkulære politikken for flere andre områder; som avfall, varer og tjenester og bygg.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.