Nyheter fjernvarme
Øya stadion i Hommelvik er en av kunstgressbanene som kan få støtte til oppvarming. Foto: Morten Skogly/Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Inkluderer fjernvarme i idretts-støtten

Familie- og kulturkomiteen på Stortinget ber regjeringen lage støtteordning til idrettsanlegg som oppvarmes av fjernvarme.

Tirsdag la Familie- og kulturkomiteen frem sin innstilling til midlertidig tilskuddsordning for frivillige organisasjoner. Tilskuddene skal dekke inn for de ekstraordinære kostnadene etter vinterens høye strømpriser.

Tilskuddsordningen vil øke utgiftene i Statsbudsjettet med 250 millioner kroner.

«Det totale bevilgningsbehovet er basert på estimater på strømforbruk, gjennomsnittlig strømpris for desember 2021, terminpriser for perioden januar–mars 2022 og en kompensasjonsgrad på om lag samme nivå som strømstønadsordningen for husholdninger, 55 pst. av strømprisen over en terskelverdi på 70 øre per kWt for desember 2021 og 80 pst. av strømprisen over en terskelverdi på 70 øre per kWt for perioden januar–mars 2022», skriver komiteen i sin innstilling.

LES OGSÅ: NOBIO om strømstøtten: – Uheldig forskjellsbehandling av teknologier

Inkluderer fjernvarme

Midlene fordeles til kommunene som så står for utdelingen til lag og foreninger i sin kommune.

I innstillingen viser komiteen til et brev som Norges Idrettsforbund sendte tidligere denne måneden, der idretten ber om at tilskuddsordningen må dekke alle typer idrettsanlegg og at det ikke settes noen begrensning i forbruk. I motsetning til regjeringens opprinnelige forslag, vil Stortingsflertallet inkludere fjernvarme i støtteordningen.

«Flertallet viser til at anlegg som benytter fjernvarme, også har fått økte kostnader, og mener at slike anlegg også må kunne kvalifisere for støtte fra ordningen, da prisen på fjernvarme og strøm henger sammen.
Flertallet ber derfor regjeringen sikre at tilskuddsordningens retningslinjer inkluderer anlegg som bruker fjernvarme, på lik linje med øvrige tilskudd. Videre peker flertallet på at det i tilskuddsordningens innretning ikke skal settes et makstak på månedlig forbruk for den enkelte mottaker, for å sørge for å gi bredden av frivillige organisasjoner fullgod tilgang til støtte», skriver komiteen.

LES OGSÅ: – Viktig at strømkrisa blir erkjent som systemkrise

Daglig leder i Norsk Fjernvarme Trygve Mellvang Tomren-Berg. Foto: Ludvig Gundersen

Retter opp i forskjellsbehandlingen

Daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme, har tidligere gått ut og vært kritisk til myndighetenes håndtering av strømstøtten. Familie- og kulturkomiteens innstilling er gledelige nyheter, mener han.

– Det er gledelig at idrettspolitikerne på Stortinget retter opp i forskjellsbehandlingen regjeringen la opp til i sitt forslag, hvor bare strømregninger ville bli kompensert, sier Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme.

Tomren-Berg forteller at en betydelig andel av idrettsanlegg benytter vannbåren varme for å varme opp sine anlegg. Han viser til en undersøkelse fra Viken idrettskrets der det kommer frem at bare 10 av 70 kunstgressbaner oppvarmes av elektrisitet.

– Da blir det veldig rart hvis regjeringen bare kompenserer energikostnader for de ti, men ikke de andre 60, sier Tomren-Berg.

LES OGSÅ: Fra Stortinget til Norsk Fjernvarme

Bør sette en standard for eventuelle andre kompensasjonsordninger

Det er energikostnader fra desember til mars som omfattes av ordningen. Stortinget åpner også for at ordningen kan utvides ved behov og ber regjeringen i så fall komme tilbake med forslag i revidert nasjonalbudsjett for 2022.

– Denne måten å gjøre det på bør sette en standard for eventuelle andre kompensasjonsordninger for høye energikostnader fremover. Det sikrer at staten ikke forskjellsbehandler energibærere i varmemarkedet, sier Tomren-Berg

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.