Nyheter
Daglig leder i Norsk Bioenergiforening (Nobio), Henriette Vivestad. Foto: Ludvig Gundersen

NOBIO om strømstøtten: – Uheldig forskjellsbehandling av teknologiene

Med statens strømstøtteordning blir også fjernvarmekunder kompensert for høye strømpriser. Men da ordningen kommer med pålegg om at fjernvarmeselskapene må sette ned prisen, blir det snakk om uheldig forskjellsbehandling av teknologiene, mener NOBIO.

Mens strømkunder får støtte fra staten når snittprisen er over 70 øre, skal også fjernvarmekunder få rabatt. Me mens strømkundene blir kompensert av staten, blir fjernvarmeaktørene pålagt å senke prisen til forbruker.

Påvirker investeringsviljen

Dette er også problematisk da fjernvarmeselskapene har hatt lav inntjening mens strømprisen har vært under 70 øre. Det mener Daglig leder i Norsk Bioenergiforening (NOBIO), Henriette Vivestad.

– Nå som selskapene har mulighet til å få økt inntjening etter lange perioder med lave priser, blir de pålagt å senke prisene, altså tape inntekt, uten å bli kompensert for dette. Det er klart at dette påvirker investeringsviljen både i bransjen og i bygg- og anlegg. Det skaper usikkerhet, sier Vivestad i en melding.

LES OGSÅ: Enova sliter med å bruke klimapenger: Nobio mener de burde gå til landbruket

Behov for mer fjernvarme

NOBIO er interesseforeningen for norsk bioenerginæring, her inngår også fjernmarmeaktører. NOBIO påpeker at fjernvarme er en klimavennlig måte å varme opp bygg og boliger, og bidrar til å avlaste kraftnettet.

– Dette er noe vi trenger mer av, ikke mindre. Det bør lønne seg å rulle ut og bruke energifleksible løsninger. Dette bidrar til at vi når klimamålene og til å sikre kraftforsyningen, sier Vivestad i meldingen.

LES OGSÅ: Mener strømstøtten skaper flere utfordringer 

Stiller spørsmål ved det juridiske

NOBIO mener at forskjellsbehandlingen av energibærerne i strømstøtteloven, er uheldig.

– Vi stiller spørsmål ved det juridiske ved å kreve at selskap skal senke prisene, spesielt uheldig er dette for små og mellomstore varmeleverandører, sier Vivestad.

Hun mener myndighetene fremover bør ha stort fokus på likhetsprinsippet og sørge for at en slik forskjellsbehandling ikke oppstår på nytt.

– Vi trenger mer forutsigbar energiforsyning, og bioenergi er et kinderegg. Det er en forutsigbar energikilde som kan levere i de periodene hvor det trengs mest, nemlig de kalde og tørre periodene kraftnettet trenger avlastning.

LES OGSÅ: Nobio styrker staben med ny rådgiver

Vurderer ikke å klage til ESA

Vivestad forteller til Cnytt at de per nå ikke vurderer å ta saken til ESA. ESA er EFTAs overvåkningsorgan, hit kan aktører klage inn brudd på statsstøtteregelverket.

Hun forteller at det jobbes politisk i Norge om utvidelse av strømpakken.

– Vi jobber for at politikerne skal forstå oss godt og å sørge for at dette ikke skjer igjen. Vi er opptatt av likhetsprinsippet, noe som definitivt ikke har blitt fulgt i denne prosessen. Dette er noe den nåværende regjeringen absolutt burde bry seg om, sier Vivestad.

Hun understreker at norske bioenergianlegg bidrar til lokal verdiskaping i hele landet.

– Ved å ikke følge likhetsprinsippet favoriseres strøm fremfor alternative energikilder som er med på å bidra til det grønne skiftet og avlaste kraftnettet når det trengs som mest.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.