Nyheter Bioenergi
Konserndirektør Tine – Christian Granlund (f.v), Norsk Bioenergi – Rune Isachsen, Norsk Bioenergi – Jan Topstad

TINE kutter utslippene med opptil 7.000 tonn med bioenergi

TINEs største meieri, som ligger på Jæren, er storforbruker av energi på grunn av den store produksjonen. Mandag inngikk meieriet en avtale med Norsk Bioenergi om levering av prosessdamp fra et stort flisfyringsanlegg som skal bygges ved meieriet.

Det er Norsk Bioenergi AS som skal bygge og drifte anlegget, og daglig leder i selskapet Jan Topstad forteller at han er stolt over å ha fått på plass avtalen.

– Detaljprosjektering og byggesøknader settes i gang nå. Det er ventet at byggeprosjektet kan settes i gang senest til høsten, og byggingen vil ta cirka ett år. Energisentralen vil etableres i umiddelbar nærhet til eksisterende energisentral på meieriet, men som et selvstendig bygg, sier Topstad i en melding.

Kutter utslippene

Anlegget vil basere seg på norsk flis, hovedsakelig fra Sørvest-Norge. Ved å ta i bruk bioenergi fra flis, i stedet for naturgass, vil utslippene av CO2 reduseres betydelig fra meieriet på Jæren, forklarer meierisjef Kjetil Thu i meldingen.

Jan Topstad, Norsk Bioenergi AS

I 2017 skal meieriet ha hatt et utslipp på over 15.000 tonn CO2, og i 2019 utarbeidet de en plan for å gjøre produksjonen klimanøytral.

Selskapet opplyser at det ble satt opp en rekke tiltak for å redusere CO2-utslippene. Det er blant annet installert og tatt i bruk el-kjele og økt bruk av varmepumper, noe som allerede har gitt en betydelig reduksjon i utslippene.

– Men, skriver de i meldingen: – For å ta det neste store steget er det nå besluttet samarbeid med Norsk Bioenergi.

Dette vil gi en reduksjon i utslippene på 6.000 – 7.000 tonn CO2 i året. Noe som betyr at det gjenstår å kutte utslippene med 3000 tonn.

– Dette kan langt på vei løses gjennom tekniske tiltak og eventuelt bruk av biogass. Dermed kan TINEs største meieri blir utslippsfritt om ikke lang tid, skriver selskapet.

Bruker mye energi

Meieriet på Jæren bruker 56.000.000 kWh til dampproduksjon. Det tilsvarer strømforbruket til cirka 2.200 eneboliger. Det nye flisfyringsanlegget skal levere mer enn 36.000.000 kWh, tilsvarende strømforbruket til vel 1.400 eneboliger.

Norsk Bioenergi arbeider også med et prosjekt for gjenbruk av røykgassen fra bioenergianlegget, som plantegjødsel i Miljøgartneriet, som er nabo til meieriet.

Prosjektet vil få støtte av Enova på 9,9 millioner kroner.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.