Nyheter Finans
Finansanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Saltvedt mener det er helt klart at det er behov for å tenke nytt om hvordan selskaper definerer vekst. Foto: Nordea.
Finansanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Saltvedt mener det er helt klart at det er behov for å tenke nytt om hvordan selskaper definerer vekst. Foto: Nordea.

Vurderer direktørbonuser basert på bærekraftsoppnåelse

Med nye føringer fra EU-kommisjonen vil direktører kunne få sine bonuser basert på oppnåelse av bærekraftsmål.

Økonomisk vekst i et selskap betyr som regel penger i banken for den øverste ledelsen. Administrerende, finansielle og operasjonelle direktører kan hente ut gode bonuser om selskapet gjør det bra på markedet.

Men dette kan det nå bli en endring på. Gjennom EU-kommisjonens «Sustainable Corporate Governance» hinter Brussel til nye virkemidler for økt fokus på bærekraft.

I et forslag som er forventet lagt frem 15. februar, vil trolig finansiell vekst og bærekraftsarbeid kobles sammen. Dette kan føre til at direktører vil få sine bonuser basert på oppnåelse av bærekraftsmål.

LES OGSÅ: 7 av 10 forbrukere mener klimaegenskaper ved produkter har fått større betydning

Må skje en endring

Sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea, Thina Saltvedt, mener dette er et positivt forslag. Hun forteller til Cnytt at hun selv kjenner til flere lignende initiativer i Europa og Norge.

– Det har blitt sett på ulike metoder, men i hovedsak er det snakk om klimaspørsmålet. Hvordan man ikke bare ser på tradisjonelle inntektsfaktorer, men måloppnåelse på klima, og også det samfunnsmessige, som likestilling, forteller Saltvedt til Cnytt.

Saltvedt mener det er helt klart at det er behov for å tenke nytt om hvordan selskaper definerer vekst.

– Særlig i finanssektoren, som i stor grad er drevet av vekts og inntekter. Vekstbegrepet som så langt har bygget på økonomisk vekst skal nå inkludere mer, som bærekraft. Det er ikke godt nok lenger at man har vekst på bekostning av noe annet, mener hun.

LES OGSÅ: Europeiske storbanker må legge frem klimadata etter nye EU-krav

Går ikke fort nok

Bonuser som i større grad er basert på bærekraftsperspektiver, mener Saltvedt også vil kunne være et godt verktøy for å få fart på den grønne omstillingen.

– Det går rett og slett ikke fort nok å få gjennom endringer. Derfor kan det å koble lederlønninger opp mot andre faktorer, enn de rent økonomiske, være et grep. Endringer må gjerne komme fra toppen, og det holer ikke at man er kjempeglad i bærekraft i bunnen av et selskap, mener hun.

LES OGSÅ: Myndighetene har startet vurderingen av klimarisiko i finanssektoren

Mer fokus på bærekraft

Til nettavisen Euractiv har leder av EU-parlamentets miljøkomité (ENVI), Pascal Canfin, fortalt at bonusene i rundt 100 EU-baserte selskaper allerede er knyttet til miljømessige og sosiale kriterier.

Leder av EU-parlamentets miljøkomité (ENVI), Pascal Canfin. Foto: © European Union 2011 PE-EP/Pietro Naj-Oleari (CC BY-NC-ND 2.0)
Leder av EU-parlamentets miljøkomité (ENVI), Pascal Canfin. Foto: © European Union 2011 PE-EP/Pietro Naj-Oleari (CC BY-NC-ND 2.0)

Saltvedt forteller at temaet har blitt tatt opp flere ganger i AS Norge også.

– Jeg har sett at klima har vært vurdert i noen bedrifter, sier hun.

Såkalte ESG-målinger «Environmental, Social and Governance» blir også stadig mer utbredt. Dette vil si å måle flere faktorer enn bare det finansielle.

– Med ESG-rangeringer av selskaper ser man på ulike faktorer som kan påvirke et selskap. Dette går på klima, men også det sosiale.

Saltvedt ser også en tydelig tendens hos eiere og investorer som har begynt å sette krav til utslippstunge selskaper.

LES OGSÅ: – Klimarisiko kan utfordre hele det finansielle systemet

Tar hensyn til bedriftene

Når det gjelder de nye rammeverkene fra EU, diskuteres det fremdeles hvem i selskapene den nye klausulen skal gjelde, og om det faktisk bør være EUs ansvar å definere et slikt rammeverk.

Pascal Canfin har også sagt til Euractiv at selskapenes autonomi vil bli godt bevart, og at bedrifter vil stå fritt til å bestemme hvor mye av deres variable godtgjørelse som skal være knyttet til bærekraftsmål, og også hva de ønsker å inkludere, være seg reduksjon i plastemballasje eller beskyttelse av biologisk mangfold.

Saltvedt forteller til Cnytt at det er lite trolig at direktører i fremtiden bare vil få sin lønn basert på hvor grønne de er.

– Jeg tror det blir en kombinasjon av bærekraft og økonomi. Det skal være økonomisk bærekraftig også, understreker hun.

LES OGSÅ: Advarer: Bankene er uforberedt på klimarisiko

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Vegen mot ei grønare framtid

Harald Nyland, Sunnfjord Miljøverk

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.