Nyheter industri
Statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen starter arbeidet med et veikart for et grønt industriløft i Norge. Her sammen med næringsminister Jan Christian Vestre (t.v.) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (t.v.). Foto: Yngve Angvik, Nærings- og fiskeridepartementet

Regjeringen starter arbeidet med veikartet for grønne prosjekter i fastlandsindustrien

Veikartet skal bidra til realiseringen av store prosjekter innenfor hydrogen, havvind, CO2-håndtering, batterier, skog- og trenæring, og andre grønne prosjekter i fastlandsindustrien.

Med det nye veikartet er målet ønsker å skape lønnsomme og attraktive jobber i hele landet, øke de grønne investeringene, styrke eksporten fra fastlandet og kutte klimagassutslipp.

– Norge har store muligheter for å skape verdier i årene fremover. Vi har en sterk industri som står seg godt i konkurransen med andre land. Regjeringens mål er at Norge skal være en grønn industriell drivkraft også i fremtiden, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en melding.

LES OGSÅ: Overleverte ny strategi for en grønn maritim næring

Ledes av næringsministeren

Regjeringen tar sikte på å legge frem veikartet i løpet av våren 2022.

Veikartet skal komme med konkrete mål for å styrke grønn industri, noe som vil kreve samarbeid på tvers av en rekke departementer og fra partene i arbeidslivet, industrien, akademia og virkemiddelapparatet.

Nærings- og fiskeridepartementet og næringsministeren får et overordnet ansvar i regjeringen for arbeidet.

– Vi må tenke stort, vi må komme i gang raskt og vi må gjøre det som er mest effektivt. Vi har verdens beste fagarbeidere, ingeniører og leverandørindustri. Med den kompetansen og tilgang til ren kraft har vi store muligheter til å bli en grønn industrigigant. Nå legger vi løpet for hvordan staten i tett samarbeid med næringslivet skal få fart på nye, grønne industriprosjekter. Det handler om å gå fra ord til handling, og legge en offensiv, nasjonal plan, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

LES OGSÅ: Folkene bak GAP-rapporten: Motoren er stuck i revers

Involverer næringsliv og industri

Arbeidet vil blant foregå gjennom en en serie med temamøter om grønt industriløft under ledelse av statsministeren, med deltakelse fra blant andre næringslivsaktører og forskningssektoren.

Nærings- og fiskeridepartementet vil også etablere arbeidsgrupper der de involverer aktører i arbeidslivet, industrien, akademia og virkemiddelapparatet. Formålet med arbeidsgruppene er særlig å identifisere og belyse problemstillinger, erfaringer, temaer og tiltak, og utarbeide et faglig «industrinært» grunnlag for regjeringens arbeid.

LES OGSÅ: Foreslår lovendring: Vil redusere utslipp fra tunge kjøretøy

Vil mobilisere privat kapital

Myndighetene skal også se på ulike virkemidler, rammevilkår og politikkområder i sammenheng. Målet er å få mobilisert mest mulig privat kapital til et grønt industriløft.

– Norge har en stolt industrihistorie og er svært godt posisjonert for å bygge ny og grønn industri på skuldrene av allerede eksisterende industri og flinke arbeidsfolk.. Staten er klar til å bruke hele verktøykassen for å bidra til nye arbeidsplasser i hele landet, bygd på norske ressurser. Det er et mål å øke investeringene i fastlandsindustrien, og vi ønsker å gjøre det i et enda større tempo. Denne planen vil bidra til å gjøre Norge til et mer attraktivt land å investere i, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

LES OGSÅ: Byggavfallskonferansen: Legger frem regjeringens ambisjoner for avfallet

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.