Nyheter Reparasjon
Finansdepartementet mener staten kan tape 500 millioner kroner årlig hvis det blir momsfritak på reparasjon av klær og sko, husholdnings- og fritidsvarer. Foto: Ludvig Gundersen

Finansdepartementet vil ikke fjerne momsen på reparasjon

Finansdepartementet mener staten kan tape 500 millioner kroner årlig hvis det blir momsfritak på reparasjon av klær og sko, husholdnings- og fritidsvarer.

Torsdag la Forbrukerrådet frem rapporten: «Virkninger av å fjerne eller redusere merverdiavgiften på reparasjon av forbrukervarer». 

Rapporten konkluderer med at det er et stort potensial for en høy effekt av momsfritak ved reparasjoner av hvitevarer.

Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket mener politikerne nå bør legge til rette for at det blir enklere og rimeligere å ta gode miljøvalg for forbrukerne.

– Som en del av et større tiltak, etterlyser vi nå en trinnvis innføring av momsfritak for hensiktsmessige produktgrupper, og man bør starte med den frukten som henger lavest, nemlig hvitevarer, sa hun.

LES OGSÅ: Nesten ni av ti ønsker å fjerne momsen på reparasjon: – Hvitevarer bør være første kategori ut

Laber mottagelse

Forbrukerrådet er langt fra de første til å ønske seg reduksjon eller et fritak for moms ved reparasjon. Flere rapporter og innspill til politikerne har blitt produsert de siste årene.

Likevel har spørsmålet fått en laber mottagelse fra myndighetene.

– Jeg synes dette er interessante forslag, men det er heller ikke alltid rett fram. Vi må se alle forslagene i en skatte- og avgiftspolitisk helhet.

Det svarte Maren Hersleth Holsen (V) som var statssekretær i KLD under Solberg-regjeringen, da Cnytt løftet problemstillingen for departementet i fjor. 

LES OGSÅ: Mener det er behov for moms-fritak på reparasjon

En dårlig ide

Regjeringens syn på saken virker ikke å ha endret seg under Støre-regjeringen.

I en e-post til Nrk skriver Finansdepartementet, at målet med moms er å skaffe inntekter til staten.

«Inntektene fordeles ut over statsbudsjettet til ulike formål – også til klimatiltak. Særordninger som momsfritak og reduserte satser gir lavere inntekter til staten og øker administrasjonskostnadene for både næringsdrivende og skattemyndighetene.»

De hevder at staten kan tape 500 millioner kroner årlig hvis det blir momsfritak på reparasjon av klær og sko, husholdnings- og fritidsvarer.

Finansdepartementet mener det derfor er vanskelig å se noen god begrunnelse for å innføre fritak for merverdiavgift for reparasjoner. Videre skriver de til Nrk at «Det er ingen skjevheter i merverdiavgiftssystemet som kan medføre at det produseres for lite reparasjonstjenester eller for mye nye varer. Forbrukere vil dermed reparere sine varer hvis det lønner seg.»

Departementet viser også til en SIFO-rapport, som pekte på at momsfritak vil gi lavere priser på reparasjon.

LES OGSÅ: Naturvernforbundet: – Et år med mye prat og lite handling

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.