Skal øke resirkuleringen av plast: – Vi skal rett og slett lære av naturen
Med millionstøtte fra Norges Forskningsråd skal aktører fra industri, akademia, forskningsinstitutter, emballasjeprodusenter og miljøstiftelser utvikle og skalere opp løsninger på plastproblemet.
– Vi skal rett og slett lære av naturen, forteller Gustav Vaaje-Kolstad, professor ved NMBU i en melding.
Vaaje-Kolstad prosjektets leder, han forklarer at selv om det meste av plasten som brukes i dag er biologisk nedbrytbar, tar det lang tid og kun noen få organismer har utviklet evnen til å bryte ned plast.
– For eksempel finnes det både bakterier og insekter som kan spise og fordøye disse plasttypene ved hjelp av spesielle enzymer, forklarer han.
LES OGSÅ: Uenighet om produsentansvar for tekstiler: – Kan jobbe nasjonalt mens man venter på EU
Kopierer naturen
Planen med prosjektet er å kopiere disse enzymene i laboratoriet, slik at de kan brukes til å bryte ned plastavfall til de minste delene det er satt sammen av.
Disse delene kan renses og deretter settes sammen på nytt til ny plast.
I tillegg til utvikling av enzymer, skal aktørene utvikle nye typer plast og nye enzymer som virker på nettopp disse plasttypene.
– Ved å både tilpasse plasten til enzymene, og enzymene til plasten, håper vi å gjøre store framskritt, forteller Vaaje-Kolstad.
LES OGSÅ: Høyre inviterer til seminar: – Vi har ambisjoner om å ha best politikk innen sirkulærøkonomi
Nytt samarbeid
NMBUs partnere i prosjektet er Miljøstiftelsen Bellona, teknologi- og ekspertsenter på plast Norner, tekstilprodusenten Aclima og Emballasjeforeningen.
– Det er flott at samspill mellom våre ledende enzymforskere og aktører som vi ikke tidligere har samarbeidet med nå åpner nye muligheter for å løse viktige samfunnsproblemer, sier Finn-Arne Weltzien, prorektor for forskning og innovasjon ved NMBU.
LES OGSÅ: Utsetter fristen for beslutning om gass og kjernekraft i taksonomien
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!