Leder
I 2020 fikk Norge jumboplass i sirkulærøkonomi, i 2021 kom både strategier, regjeringsskifte og nye klimamål. Et dette toppen, eller vil 2022 kunne bli sirkulærøkonomiens år?  Foto: Roven Images

Vil 2022 bli sirkulærøkonomiens år?

I 2020 fikk Norge jumboplass i sirkulærøkonomi, i 2021 kom både strategier, regjeringsskifte og nye klimamål. Et dette toppen, eller vil 2022 kunne bli sirkulærøkonomiens år?

Sirkulærøkonomi har de siste årene virkelig slått rot i både vokabular og forretningsstrategier i bedrifter både nasjonalt og internasjonalt.

Fra å være noe forbeholdt avfallsaktører for å betegne gjenvinning og resirkulering, har det utviklet seg til å bli et begrep som dekker hele økonomien.

I EUs grønne giv og klimaplanen Fit for 55 spiller sirkulærøkonomi en sentral rolle for å nå klimamålene. Det samme gjelder Norge som i år endelig fikk sin egen nasjonale strategi for sirkulærøkonomi, fulgt opp med en ny regjering som satt sirkulærøkonomi som et av sine hovedverktøy for å bekjempe klimakrisen.

55 prosent kutt i klimagasser innen 2030 har politikerne sagt.

Det er lett å si et prosenttall og når vi snart slukker lysene for 2021 er det åtte korte år igjen til første delmål i Parisavtalen. Utslippene i 2020 var 4,2 prosent lavere enn i 1990. Det er med andre ord en del som gjenstår.

Ja, i morgon skal eg byrja på den gode veg som sagt,
-trur eg.
Taka striden upp mot kjøtet og den heile develsmakt,
-trur eg.
Men i dag lyt det få vera, for eg er so spøkje tyrst
at eg må ha eit ølkrus til å leska meg på fyrst,
-trur eg.
– Jakob Sande

I bransjene snakkes det ofte om at det ikke finnes noen bærekraftig fremtid uten sirkulærøkonomi. Det er et godt og viktig poeng.

– 2030 er jo på en måte i morgen, sa Klima- og miljøminister Espen Barth Eide i et intervju med oss tidligere i desember.

2022 er i alle fall i morgen. Det må bli handlingens år, et sirkulærøkonomiens år.

– Godt Nytt år–

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.