Nyheter #Sirkulærefolk
Daglig leder i Norsk Bioenergiforening (Nobio), Henriette Vivestad. Foto: Ludvig Gundersen

– Ny strategi for bruk av bioenergi vil være særdeles viktig

 NOBIOs Henriette Vivestad mener de viktigste sakene for 2022 å fortsette å bygge oppunder rett energi til rett formål, hvor bioenergi vil være med på lik linje med andre bærekraftige alternativer.

Når NOBIOs daglige leder Henriette Vivestad skal oppsummere 2021 i lys av klima og bærekraft, mener hun det har blitt et klart større fokus på tematikken.

– Dette har vi sett både internasjonalt og nasjonalt. Skrivebordene har vært fulle av høringsdokumenter og planverk som skal være med å gjøre en endring fremover. Taksonomi, «Fit-for-55», EUs Skogstrategi, Strategi for sirkulærøkonomi, Stortingsmelding om energi til arbeid og Klimaplanen er eksempler på dette, sier Vivestad.

SE HELPDESK: Hvordan kan bioenergi avlaste strømnettet?

På høy tid at det ble en klimavalgkamp

Når Vivestad ser tilbake på året skjedd mye både nasjonalt og internasjonalt. Hun trekker frem FNs klimapanels sjette klimarapport, som hun mener løftet klima til en av hovedsakene i årets valgkamp.

– Noe som var på høy tid, mener hun.

At valgkampens vanlige fokus er dreiet over til å ha klima som en obligatorisk sak for å treffe velgerne, er en stor seier, mener hun.

– Da politikerne blir tvunget til å ta stilling til og forbedre seg på omstillingen vi er i.

At klima, miljø og bærekraft også har fått stort fokus i mediebildet, er også positivt, mener hun.

LES OGSÅ: Betydelig vekst for bioenergi

Stor interesse for bioenergi

Andre saker som har preget mediebildet den siste tiden er strømkrisen og ikke minst pandemien. Krisene har økt energiprisene, samt redusert aktiviteten hos de større kundene for bioenergi, noe som igjen har ført til lavere inntekter hos bioenergi-aktørene.

Men, understreker hun:

– De økte energiprisene som man har sett i 2021 øker fokuset og konkurransekraften til alternative energikilder.

Også pågangen rundt interessen for bioenergi som en alternativ energikilde har vært stor og det er stor aktivitet i bransjen.

LES OGSÅ: Enova sliter med å bruke klimapenger: Nobio mener de burde gå til landbruket

Årets seiere

Da både nasjonale og internasjonale styresmakter har skrudd opp ambisjonsnivået for det grønne skiftet, forventer Vivestad at det også skal settes i verk tiltak.

Hun kan allerede vise til flere seiere for bioenergi, dette året. Blant disse er økt CO2-avgift, som ble meldt i Klimaplanen. Sammen med de økte kraftprisene vil dette kunne øke konkurransekraften for alternative energikilder.

– Det er også plan om innblanding av biodrivstoff i flere sektorer og Stortinget ber regjeringen i siste statsbudsjett om at gassdrevne kjøretøy som kjører på biogass skal likestilles med el- og hydrogendrevne biler i bomringen snarest mulig og i løpet av 2022.

– Videre ber de om at det utarbeides forslag om fritak for veibruksavgift for biodrivstoffblandinger med 100 prosent avansert biodrivstoff frem mot revidert statsbudsjett for 2022. Bionova trekkes også frem som et nytt friskt virkemiddel for økt bruk av fornybar energi inn mot et bærekraftig samfunn.

LES OGSÅ: – Landbruket må få mer støtte av Enova

De viktigste sakene for neste år

For Vivestad vil de viktigste sakene for 2022 være å fortsette å bygge oppunder rett energi til rett formål.

– Hvor bioenergi i høyeste grad vil være med på lik linje med andre bærekraftige alternativer til fossil energi og som en kapasitetsavlastning i et presset kraftnett.

For bransjen mener hun at det vil være viktig at det legges til rette for forutsigbare rammevilkår, både ved å følge opp eksisterende og tilføre nye.

– Ny strategi for bruk av bioenergi, med en klar måloppnåelse vil her være særdeles viktig for at bransjen får en stødig kurs fremover.

LES OGSÅ: Vant innovasjonspris: – En skjult perle i det grønne skiftet

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.