Nytt Elkem-prosjekt skal eliminere CO2-utslipp fra produksjon av silisium
Norges forskningsråd har bevilget 16 millioner kroner i støtte til Elkem som arbeider med et nytt konsept for produksjon av silisium helt uten direkte CO2-utslipp. Prosjektet har potensielt banebrytende konsekvenser for den globale silisiumindustrien. Silisium er definert av EU som et kritisk råmateriale, og er en viktig del av en rekke digitale teknologier og løsninger for det grønne skiftet.
Elkem, beskriver seg som en global leder innen silisiumbaserte avanserte materialer og har satt seg som mål å være en del av løsningen for å bekjempe klimaendringene og å være en av vinnerne i det grønne skiftet. Selskapet hevder å bruke 83 prosent fornybar elektrisitet i sin virksomhet.
Silisiumproduksjon genererer likevel fortsatt betydelige CO2-utslipp. De årlige, direkte CO2-utslippene fra Elkems smelteverk er 2,1 millioner tonn CO2, som tilsvarer om lag 90 prosent av Elkems totale, direkte utslipp.
Elkem har i sitt klimaveikart satt ambisiøse mål for å redusere CO2-utslipp med 28 prosent innen 2031 og har ambisjoner om å oppnå karbonnøytralitet innen 2050. Forsknings- og utviklingsprosjektet som nå har mottatt støtte fra Norges forskningsråd fokuserer på Elkems 2050-mål: Hvordan oppnå karbonnøytralitet med lavest miljøfotavtrykk og konkurransedyktig kostnader?
– Elkems mål med dette prosjektet er å utvikle et konsept som eliminerer alle direkte CO2-utslipp fra silisiumproduksjon. Karbonoksider i avgassen fra smelteovnene vil bli fanget opp, omdannet til fast karbon og gjenbrukt i prosessen. Kort sagt: Silisiumproduksjon hvor karbonet går i loop. Hvis og når vi lykkes, kan dette få banebrytende konsekvenser for den globale silisiumindustrien. Vi tror at dette er en sterk kandidat til å bli en av de viktigste teknologiene for karbonnøytral silisiumproduksjon fra 2050, sier Håvard Moe, konserndirektør for teknologi i Elkem i en pressemelding sendt ut 21.desember.
Han legger til:
– Utviklingen av dette konseptet er en prioritert oppgave i Elkems langsiktige klimastrategi. Industrialiseringen av konseptet vil kunne gi kraftig reduserte CO2-utslipp fra Elkems silisiumproduksjon, noe som kan gi Elkem forbedret konkurranseposisjon i sine markeder. Elkem kan også lisensiere teknologien til andre produsenter, noe som muliggjør silisiumproduksjon med minimale klima- og miljøfotavtrykk globalt.
Prosjektet skal pågå fra 2022 til 2024. Elkem er prosjekteier og Aasgeir Valderhaug, R&D-direktør i Elkem, er prosjektleder. De norske FoU-instituttene SINTEF og NORCE, og pilottestsenteret Future Materials, vil være forskningspartnere. Forsøkene i laboratorieskala skal utføres ved SINTEF, mens forsøkene i benkskala skal utføres ved Future Materials på Fiskaa-anlegget i Kristiansand. Elkem-forskere vil være tungt involvert i planlegging, gjennomføring og evaluering av forsøkene og vil også være ansvarlig for prosessmodellering, hvor NORCE vil ha en nøkkelrolle.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!