Nyheter Regjeringen
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Foto: Ludvig Gundersen

Barth Eide om sirkulærstrategien: – Den var ikke bra nok

Under torsdagens HELPDESK forteller klima- og miljøminister Espen Barth Eide om hans visjoner for den kommende regjeringsperioden. Under intervjuet fortalte han om planene for handlingsplanen for sirkulærøkonomi.

I sommer laserte Solbergregjeringen den nasjonale handlingsplanen for sirkulær økonomi. I et intervju med Cnytt, forteller klima- og miljøminister Espen Barth Eide at den ikke var bra nok.

– Den var ikke bra nok, men heller ikke så dårlig at vi trekker den tilbake. Den var et sted midt i mellom, forteller klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

I Hurdalsplattformen kom det frem av Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil lage en ny og forbedret handlingsplan for sirkulærøkonomi med konkrete og målrettede tiltak for å redusere avfall. Slik skal de også sikre økt gjenvinningsindustri og handel basert på resirkulerte ressurser i Norge.

LES OGSÅ: Avgjort i Finanskomiteen: Vil ha taksonomien i egen norsk lov

Etterlyst strategien i flere år

Barth Eide forteller at sirkulærstrategien var noe opposisjonen hadde etterlyst i flere år, helt siden de behandlet Avfallsmeldingen i 2017.

– Det maste vi om flere ganger, også kom den da etter Stortinget hadde gått fra hverandre og vi snart skulle ha valg. Så nå tar vi å jobber videre på det grunnlaget, forteller Barth Eide og viser til flere grep som er beskrevet i deres politiske plattform.

– Vi har mange ideer i Hurdalsplattformen om å hva vi skal gjøre og å øke ambisjonsnivået, understreker ministeren.

LES OGSÅ: Blir ingen Gap-rapport for 2021: Satser heller på digital plattform

Kommer med tydelige grep

Heller enn å kaste Solberg-strategien, skal regjeringen bygge videre på den.

– Istedenfor å gjøre all jobben om igjen, og slik miste måneder og år på gjenutrede noe som nettopp er utredet, kommer vi til å fokusere på tiltakene vi ønsker å legge til, forteller Barth Eide.

Dette er noe regjeringen ønsker å gjøre med flere tidligere meldinger og strategier. Da blant annet også Energimeldingen.

– Også oppdaterer vi med politiske grep på toppen, forklarer Barth Eide.

LES OGSÅ: Mener det er behov for å videreutvikle veiledningen om innkjøp

EU spiller en viktig rolle

Når det gjelder det grønne skiftet kan ikke Barth Eide understreke nok at Norge får mye drahjelp fra det som skjer i EU.

– En del av min jobb er på en måte å sørge for at det vi gjør i Norge skjer innen rammene av Fit for 55, taksonomiene om klimavennlige investeringer og EUs grønne giv – som også har et betydelig fokus på sirkulærøkonomi, forteller ministeren.

Selv om Fit for 55 ofte omtales som en klimakuttplan, som det også er, understreker Barth Eide at det også er en ressursutnyttelsesplan.

LES OGSÅ: Planlegger digitalt produktpass for å styrke sirkulærøkonomien

Vil ha reell grønn vekst

Barth Eide forteller at hans mål som sosialdemokrat er at man får til en reell grønn vekst.

– En reell grønn vekst er der hvor du har brutt koblingen mellom økonomisk vekst og ressurssløsing, økende energibruk og utslipp. At du sørger for at en del av veksten dreier seg om å finne løsningene som gjør at du bruker ressurser bedre og har mer bærekraftig energityper, og at du kommer i en bedre pakt med naturen. Det er høyt på min agenda.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.