Skal gjøre byggenæringen mer sirkulær
SINTEF og byggenæringen skal gjøre gjenbruk mer rimelig.
Bygg og anlegg står for omtrent en fjerdedel av alt avfall i Norge, og bare en tredjedel av byggavfallet gjenvinnes. Ombruk av bygningsdeler og materialer har til nå vist seg å være en tung prosess og i tillegg svært kostbart.
– Det skyldes blant annet manglende insentiver og tilrettelegging, manglende markedsplass for brukte bygningsdeler og et utydelig regelverk, sier forskningsleder Ann Kristin Kvellheim i SINTEF i en melding.
Skal gjøre det enklere og billigere
Kvellheim leder deler av FoU-arbeidet i prosjektet SirkBygg. Sirkbygg har som mål at det skal bli enklere og billigere å bygge for fremtidig demontering og ombruk.
– For å få dette til trenger vi nye prosesser, metoder, produkter og forretningsmodeller, sier forskeren.
Gjennom pilotprosjekter skal SirkBygg utvikle løsninger som gjør nybygg til gode donorbygg. Det betyr at det skal være enkelt, trygt og lønnsomt å demontere og ombruke bygningsdelene i stedet for å rive. I tillegg skal klimagassutslipp, ressursbruk og avfall reduseres med nitti prosent sammenlignet med riving og bruk av nye materialer i nybygg.
Prosjektet skal foregå i fire år og har et budsjett på 20,1 millioner kroner. Prosjektet ledes av Skanska. I tillegg deltar SINTEF, Contiga og Spenncon
Skaper nye muligheter
Forskningen vil konsentrere seg om store byggesystemer i stål, betong og tre, og målet er å finne demonterbare løsninger som innebærer minimal ressursbruk. Forskerne vil undersøke alternativer til sveising, plasstøping og liming, og dermed utfordre noen av de etablerte måtene å bygge på.
– Nye måter å bygge på skaper også nye muligheter for næringen. Å utvikle og ta i bruk nye forretningsmodeller blir derfor en viktig del av prosjektet, sier Kvellheim.
Å bygge med tanke på demontering og ombruk gir blant annet et større behov for testing og lagring av brukte bygningsdeler.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!