Du grønne, glitrende statsbudsjett
De tre vise menn fulgte slavisk lyset fra Nordstjernen på vei til Betlehem. Utredninger ble veien til budsjettenigheten på Stortinget.
Den politiske høsten har vært alt annet enn kjedelig. Midt oppe i pendlerskandaler, reiseregninger og annet rot har det vært regjeringssonderinger, sonderingsbrudd, regjeringsforhandlinger og jaggu kom det ikke et statsbudsjett på plass før Sølvguttene har rukket å sette tonen.
Budsjettforhandlinger kan på utsiden fremstå som en noe spesiell øvelse. Et norsk statsbudsjett er på nesten 1.600 milliarder kroner. Etter ukevis med frustrasjon, fraksjonsmøter og høydramatiske tv-bilder av parlamentariske ledere bak lukkede dører, klarte SV å flytte på 6 – seks milliarder kroner.
Det er urettferdig å betegne bruk av skattepenger som knapper og glansbilder, men aktørene innen avfall, gjenvinning, biogass og sirkulærøkonomi har ingen grunn til å juble over det som budsjettpartnerne betegner som «et grønnere og mer rettferdig budsjett». La rettferdigheten ligge i denne omgang.
Spørsmålet er hvor grønt det er:
- Utredning av bompengefritak for biogassdrevne kjøretøy (den tredje på like mange år)
- 15 millioner kroner til Fortum Oslo Varmes neste søknad til EUs Innovasjonsfond
- 10 millioner kroner til utredning av karbonfangst på avfallsforbrenningsanleggene i de største byene
Til gjengjeld må forbrenningsanleggene betale 155 millioner kroner i avgift - 30 millioner kroner til utforming av Bionova
Det mest brukte ordet i budsjettforliket er «utredning». Det er egentlig en budsjetteknisk omskrivning av «det passer litt dårlig akkurat nå». Og budsjettforliket er stappfullt av slike. Hele 24 ganger faktisk.
I rettferdighetens navn skal det innrømmes at regjeringspartiene og SV har hatt kort tid til å snu opp ned på forgjengernes budsjett. Mani Hussaini har helt rett i at budsjettet for 2022 egentlig er Erna Solberg sitt og at det er små rom for endringer i løpet av noen hektiske førjulsuker.
Men det gir desto større grunn til å skru opp forventningene mot revidert nasjonalbudsjett og ikke minst til statsbudsjettet for 2023.
Da bør utredningene vise seg i kroner og øre.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!