Nyheter Petroleumsektoren
EU-kommisjonen foreslår forbud mot fakling og ventilering, samt straff for lekkasjer fra infrastruktur for fossilt brensel. Foto: Grant Durr/Unsplash

EU vil forby fakling

EU-kommisjonen foreslår forbud mot fakling og ventilering, samt straff for lekkasjer fra infrastruktur for fossilt brensel.

Det rapporterer nettavisen EURACTIV som har fått tak på forslaget fra EU-kommisjonen som lanseres 14. desember.

Forskriften er en del av en ny lovgivning rettet mot energisektoren og har som formål å kutte ned på utslippene av metan.

LES OGSÅ: Dårligere tall for petroleumssektoren

Pålegger landene og overvåke utslippene

Ifølge EURACTIVE inkluderer utkastet et forbud mot rutinemessig fakling og ventilering, som frigjør karbondioksid og metan til atmosfæren.

Utkastet skal også stille krav til EU-land om å overvåke utslipp av metan og for selskaper å fikse lekkasjer i infrastruktur, som gassrørledninger eller lagringsanlegg.

EU-landene er også forpliktet til å utpeke en sektor i myndighetene som vil være ansvarlig for å overvåke og håndheve de nye reglene, dette inkluderer inspeksjoner.

Gassoperatører vil også måtte levere en rapport om utslipp av metan etter type kilde og sette sammen et program for å oppdage lekkasjer og reparasjon, som må godkjennes av myndighetene. Selskapene må utføres inspeksjoner minst to ganger i året, og alle komponenter som har lekkasje opp til en viss terskel, må repareres eller byttes ut.

LES OGSÅ: Lobby for grønne skiftet svak og splittet – Energi Norge inviterer til deltagelse i VM i Fornybar Energi

Kan straffe regelbrytere

EU-landene får også myndighet til å straffe regelbryterne. I dokumentet skal det hete at «Straffene må være effektive, forholdsmessige og avskrekkende og kan omfatte bøter for miljøskader og periodiske betalinger inntil overtredelsen er løst».

LES OGSÅ: HELPDESK: Barrierer og potensial for norsk hydrogensatsing

Gjelder også utenfor EU

Utkastet legger også føringer for import av fossilt drivstoff. Den pålegger energiselskaper å legge frem informasjon til myndighetene i importlandet.

EU-kommisjonen vil også etablere en database som kartlegger hvilke land drivstoff har blitt produsert, om det er reguleringer i opprinnelseslandet og om de har signert Parisavtalen.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Vegen mot ei grønare framtid

Harald Nyland, Sunnfjord Miljøverk

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.