Nyheter Fjernvarmedagene
Trygve Mellvang Tomren-Berg er daglig leder i Norsk Fjernvarme. (Foto: Øystein Andreas Bjerke)

NVE utreder nye beregningsmåter for nettariff og makspris

Hvordan skal makspris på fjernvarme regnes ut? NVE har grublet over svaret i lang tid. Nå ber de om ekstern hjelp til en utredning.

Ifølge Energilovens §5.5 kan ikke prisen på fjernvarme overstige strømprisene. Men utregningen er komplisert. I høst har Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) mottatt mange klager fra fjernvarmekunder som har reagert på høye regninger fra fjernvarmeleverandørene.

LES I AVFALLSBRANSJEN.NO: Fjernvarmekundene klager på prissjokk

Under Fjernvarmedagene Urban Energi, kunne seniorrådgiver Birger Bergesen i NVE komme med en aldri så liten nyhet. I disse dager sitter han og skriver på en oppdragsbeskrivelse for utredning om hvordan fjernvarmeprisene skal beregnes.

Slik beregnes makspris på fjernvarme i dag. Den store x-faktoren er hvordan effektuttaket skal beregnes i fremtiden

Fra nyttår innføres en ny nettleie, som også vil påvirke hvordan maksprisen på fjernvarme regnes ut.

Bruker gamle tall

– Men vi kommer til å legge 2019-tallene til grunn for 2021 og 2022, mens utredningen pågår. Oppdraget lyses ut på nyåret og vil forhåpentligvis være ferdig i første halvår, sa Bergesen.

Hos Norsk Fjernvarme hilses utredningsarbeidet velkommen. I første rekke skal utredningen handle om utredningene, men Bergesen åpnet også for å vurdere om Energiloven, slik den er utformet i dag, er tilstrekkelig.

LES OGSÅ: – Taksonomien må vekte spillvarme fra avfallsforbrenning

– Det som er vanskelig i dag er at det er en regulering som er basert på om kundene klager. Dagens lovverk sier ikke noe mer enn at fjernvarme skal være billigere enn strøm. Det er opp til NVE å avgjøre, basert på enkeltklager, hva det vil innebære, sier daglig leder Trygve Melling Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme.

Har tatt tid

Han sier de knappe kriteriene gjør det utfordrende for selskapene som leverer fjernvarme å vite om de opererer innenfor lovverket. Allerede da den nye nettleien ble besluttet får koronapandemien, spilte Norsk Fjernvarme inn behovet for en ny utredningsmodell.

– De kunne tatt tak i dette tidligere, så det er litt i seneste laget. Men nå kommer det i alle fall en avklaring, sier Tomren-Berg.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Er biogassindustrien gode nok på sikkerhet?

Cecilie Drange, Sandcatch Solutions

— Løsningen for Oslos kollektivtrafikk er ikke diesel

Oddvar Røyset, Norsk Hydrogenbilforening
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.