Nyheter Statsbudsjettet
Audun Lysbakken (SV). Foto: Fotonorden

Vil ha statlig grønn investeringsbank og investeringselskap

Mandag la SV frem sitt alternative statsbudsjett. Her foreslår de en styrking av grønn innovasjon og finansiering.

Mandag la SV frem sitt alternative statsbudsjett. Budsjettet legger opp til klimakutt i Norge på 70 prosent innen 2030, sammenlignet med utslippene i 1990.

Blant virkemidlene er å øke CO2-avgiften med totalt 50 prosent fra 2021-nivå.

LES OGSÅ: Innovasjon Norge: – Får bedre verktøy til omstillingen

Olje og gass skal finansiere grønn omstilling

SV foreslår blant annet å opprette et omstillingsfond for norsk sokkel med 21 milliarder. Fondet skal finansieres av en omstillingsavgift for olje- og gasselskapene.

SV skriver at avgiften vil sikre nødvendig finansiering til å gi leverandørindustrien nye grønne oppgaver raskt og samtidig kutte utslipp på norsk sokkel blant annet ved elektrifisering av oljeplattformer med flytende havvind.

I tillegg mener SV at avgiften vil bidra til å redusere olje- og gassproduksjonens klimarisiko og redusere faren for produksjon som risikerer å bli ulønnsom ikke finner sted.

LES OGSÅ: Mener Støre-regjeringen må skjerpe kravene til klimarapportering for Norge

Vil ha grønn investerings-selskap og bank

SV vil også opprette en statlig grønn investeringsbank, og et statlig grønt investeringselskap.

Det grønne investeringsselskapet skal bidra til å sette fart på nye grønne industrimuligheter ved å få ansvar for statens egen direkte satsing på de store mulighetene i Norge innen det grønne skiftet.

Mandatet til selskapet skal være grønn industribygging, sikre nasjonal forankring av strategisk viktige bedrifter og avkastning til staten på sikt.

«Vi foreslår at staten overtar forvaltningen av store viktige selskaper som staten eier i dag og legger inn en oppstartkapital på 20 milliarder i aksjekapital og oppskalerer dette over tid», heter det i budsjettet.

Investeringsbanken skal bidra til langsiktig finansiering av grønne næringsprosjekter spesielt innrettet mot små og mellomstore bedrifter. Banken skal sørge for at pengene i finansmarkedene i større grad går til grønne prosjekter.

SV foreslår å skyte inn en startkapital på 10 milliarder i banken.

Videre vil SV styrke Enova og Innovasjon Norges klyngeprogram, samt legge frem 280 millioner i grønne regionale utviklingsmidler som skal gå til utvikling av næringsmiljøer og kompetanse i distriktene, og til å styrke de kommunale næringsfondene.

LES OGSÅ: Circular Norway: – Et defensivt statsbudsjett

500 millioner til hydrogen

SV mener hydrogen kommer til å bli en avgjørende faktor for framtidas nullutslippssamfunn. Partiet mener også at Norge har store konkurransefortrinn gjennom kompetanse, næringsstruktur og ren kraft.

De foreslår å femdoble Høyreregjeringens forslag ved å sette av 500 millioner kroner til å bygge ut infrastruktur for hydrogen som fyllestasjoner, produksjonsanlegg og knutepunkt.

I tillegg vil de øremerke 50 millioner til prosjektering til Yara Herøyas prosjekt for å utvikle grønn amoniakkproduksjon.

LES OGSÅ: – Savner konkrete forpliktelser

Setter krav til offentlige innkjøp

Det offentlige kjøper inn varer og tjenester for over 500 milliarder kroner i Norge. SV vil derfor at miljø og klima skal vektlegges 50 prosent i offentlige innkjøp.

LES OGSÅ: IKT-Norge ønsker bedre bredbånd til folket

Styrker grønn utdanning

SV kutter også i forskning på-, og leting etter petroleum. I stedet vil de styrke satsingen på grønn forskning gjennom Forskningsrådet.

Videre melder de at de vil skru ressursene inn mot studieplasser og forskning for grønn omstilling.

«Vi må øke antallet fagskoleplasser innen fremtidsretta næringer og vri kompetansepolitikken i grønn retning», heter det i budsjettet.

SV foreslår 500 millioner til grønn forskning, samt 123 millioner til 2000 nye studieplasser og fagskoleplasser rettet mot det grønne skiftet.

LES OGSÅ: Statsbudsjettet: – Forbrenningsavgiften er overraskende

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere