Nyheter IKT
Roboten «Daisy» er designet og bygget av Apple for å demontere enheter og utnytte materialet inni. Roboten kan identifisere og demontere 23 forskjellige iPhone-modeller med en hastighet på 200 enheter i timen. Foto: Atea

Atea Norge tar i bruk Apple-robot for gjenbruk

IT-selskapet har satt seg mål om å resirkulere alle solgte IT-enheter. Bruk av robotsortering er en viktig del av planen.

Med den økende teknologifiseringen av verden øker også behovet for edelmetaller og andre mineraler. For å styrke verdiskapingen og forsyningssikkerheten i Norge har flere selskaper rettet fokus mot såkalt urban gruvedrift – gjenvinning av produkter man finner i urbane miljøer.

En av aktørene er IT-selskapet Atea Norge som nylig har inngått en avtale med Apple om å sende brukte telefoner til deres robot-gruvearbeider «Daisy» i Nederland.

LES OGSÅ: Ombruk av PCer går som det suser – er sulten på mer av det digitale gullet

Bruker robot for urban mining

Roboten «Daisy» er designet og bygget av Apple for å demontere iPhone-telefoner og utnytte materialer som gull, sølv, aluminium, wolfram og tinn. Mineraler som det koster mye å utvinne, men som er helt nødvendige for å lage mobiltelefoner, opplyser Atea Norge.

Elisabeth Nissen Eide, bærekraftssjef i Atea Norge. Foto: Atea

Roboten kan demontere 200 enheter i timen, som tilsvarer rundt 1,2 millioner enheter per år.

– Produksjonen av IT-utstyr krever store mengder mineraler og materialer fra ulike deler av verden. Dette gir et stort klimaavtrykk og sosiale konsekvenser, sier Elisabeth Nissen Eide, bærekraftssjef i Atea Norge til Cnytt.no.

At mobiltelefonene sendes direkte til Apple i Nederland øker materialgjenvinningsgraden og kutter utslippene ved produksjonen av nye enheter – da Apple får egne produkter direkte tilbake til sin vedikjede.

LES OGSÅ: Tilgangen til viktige mineraler er sårbar – Gruvedrift på havbunnen kan være en del av løsningen

Skal resirkulere like mye som de selger

Med nesten 10.000 virksomheter i Norge som kunder er Atea en av de største leverandørene av digitale samhandlings- og arbeidsverktøy til offentlige og private virksomheter i landet.

De har satt seg et mål om å ta inn like mange IT-enheter som de levere på markedet og sende dem til resirkulering i form av gjenbruk eller gjenvinning.

Atea har allerede på plass resirkuleringsystemer for IT-utstyr som PCer og skjermer, der de har fått inn drøyt 453.000 enheter i Norden.

Apple har to roboter, hvorav den ene er i Nederland. Foto: Atea

– Av dette kunne 77 prosent gjenbrukes, enten ved at vi fikset skjermen eller byttet batteri. Deretter kunne det selges som brukt utstyr, forteller Eide.

Likevel får Atea kun inn rundt 30 prosent av utstyret de leverer på markedet. «Daisy» vil derfor være et viktig verktøy for å øke mengden, da de selger flere tusen iPhone-telefoner hvert år.

LES OGSÅ: Avslørte: Under 30 prosent av offentlige virksomheter har bærekraftstrategi

Folk må bli flinkere

– For å nå målet om å samle inn 100 prosent av alt IT-utstyr må vi sammen med norske virksomheter gjøre en skikkelig innsats, sier Eide.

Dette er en utfordrende jobb, innrømmer hun, og legger til:

– Det hadde vært kult å doblet innsamlingsgraden neste år.

– I norske hjem ligger det mange millioner enheter gjemt i skuffer og skap, det samme gjelder for selskaper. Vi ønsker å øke bevisstheten til folk om hvorfor det er viktig å levere disse inn igjen, sier Eide.

Atea Norge har derfor startet 100%-klubben. Klubben er en utfordring til organisasjoner om å resirkulere 100 prosent av deres IT-produkter. Her kan deltagerne også få tips og råd om hvordan de kan få til en sirkulær håndtering av IT.

– Noe av det viktigste for sirkulærøkonomien for IT-bransjen er at produktene som selges tas tilbake. Da må vi finne de riktige løsningene og vi trenger å få med alle på laget, sier Eide.

LES OGSÅ: Mener det er behov for moms-fritak på reparasjon

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.