Nyheter Hydrogen
Energisystemanalytiker Martin Västermark i Statkraft

Fallende kostnader vil gjøre at grønt hydrogen stadig blir mer attraktivt

Torsdag la Statkraft frem sitt lavutslippsscenario. Prognosen som tar for seg verdens energi frem mot 2050 konkluderte blant annet med at rent hydrogen vil være helt nødvendig for komme nærmere 1,5-gradersmålet i Parisavtalen.

Fornybar energi er selve kjernen i energiomstillingen, like viktig er gode energibærere – og da spesielt ren hydrogen.

– Vi så en hydrogenhype for 15 år siden, men det slo aldri gjennom. Kostnadene var høye, og tiden var rett og slett ikke inne, forteller energisystemanalytiker Martin Västermark i Statkraft.

Men situasjonen har endret seg drastisk de siste årene. Sol- og vindenergi har blitt rimeligere.

– Prisene har falt ekstremt mye, og hydrogen er blitt et reelt og godt alternativ til bruk i sektorer som vanskelig kan elektrifiseres, forklarer Västermark.

Det samme gjelder elektrolysører, som brukes i fremstillingen av rent hydrogen. Ifølge Statkrafts prognoser vil kostnadene for elektrolyører falle med 60 prosent innen 2050. Fallende kostnader for fornybar energi og elektrolysører vil gjøre at grønt hydrogen stadig blir mer attraktivt.

LES OGSÅ: Statkraft: Ren hydrogen er viktig for å nå klimamålene

God kompetanse i Norge

Lavutslippsscenarioet anslår at utslippsfritt hydrogen vil dekke rundt seks prosent av den globale energietterspørselen i verden i 2050, i tillegg til å bli brukt som innsatsfaktor i industrien.

Det er dog behov for en massiv utbygging av infrastruktur og produksjonskapasitet, noe som vil ta tid grunnet treghet i verdikjeder, prosesser og kompetanse, heter det i rapporten.

Västermark mener Norge allerede sitter på god kompetanse og kan spille en viktig rolle i den globale utviklingen. Han viser bland annet til Yara, Aker og Statkraft som gått sammen før at laga storskala utslippsfritt ammoniakk med hjelp av grønn hydrogen på Herøya i Porsgrunn.

– Vi har også mye industriell kompetanse innen maritim sektor. En sektor som også skal ned til nullutslipp og der hydrogen kan være en hovedløsning.

Se sendingen: Hvordan få strøm nok til elektrifisering?

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere