Nyheter COP26
Ellen Anette Høvik, kommunikasjonssjef Circular Norway. Foto: Ludvig Gundersen

– Dette klimatoppmøtet blir det viktigste siden Parisavtalen

Circular Norway har fått i oppdrag å invitere norske representanter til COP26s største handelskonferanse. De mener årets klimatoppmøte kan bli et av historiens viktigste.

FNs klimatoppmøte, COP26, der drøyt 100 stats- og regjeringssjefer skal delta, holdes i år i Glasgow i Skottland 31. oktober – 12. november.

Under COP26 vil Glasgows handelskammer være vertskap for arrangementet Climate Chamber Mission 2. og 3. november, der over 100 sirkulære og bærekraftige virksomheter fra hele verden møtes. Dette er den største handelskonferansen under COP26, der målsettingen er kunnskapsutveksling og nettverksbygging.

SE UKENS HELPDESK: Hvordan få strøm nok til elektrifisering?

Norske aktører deler viktig kunnskap

Norge stiller med 30 deltakere fra 15 bedrifter i alt fra tekstilnæringen til energisektoren. Det er Britisk-norsk handelskammer som sammen med Circular Norway har invitert de norske aktørene.

– Vi håper at Climate Chamber Mission vil inspirere og motivere bedrifter globalt til å legge om til sirkulære forretningsmodeller, forteller Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Circular Norway.

Høvik forteller at Norge har mange selskaper som er ledende innen resirkulering, digitalisering og innovasjon for det grønne skiftet. Hun trekker blant annet frem Bergans som skal holde et innlegg under handelskammerets arrangement.

– Dette er et spennende selskap som driver med reparasjon, abonnementsordninger på parkdresser og utvikling av innovative giftfrie tekstiler. Dette håper vi kan inspirere klesprodusenter i resten av verden, sier hun.

LES OGSÅ: – Taksonomien har glemt energigjenvinning

Det viktigste klimatoppmøtet siden Parisavtalen

FNs klimaforhandlinger er et årlig klimamøte som har blitt avholdt siden 1995. Høvik forteller at årets møte er det viktigste siden 2015, da Parisavtalen ble signert

– IPCC-rapporten og IEA-rapporten peker på at det er et prekært behov for å lande en enighet om hvor langt en kan strekke seg i klimakutt-tiltak og finansiering for å oppnå klimamålet om maks 2 grader og helst 1,5 grads oppvarming. Det som er lagt på bordet til nå er ikke bra nok. Verdens toppledere møtes i starten av møtet for å skru opp innsatsen, før avtalene signeres, forklarer Høvik.

COP26 har fire hovedmål: Sikre nullutslipp globalt innen 2050; tilpasning til klimaendringene; økt finansiering; og samarbeid.

Høvik mener verdenssamfunnet er spente på forhandlingene fordi utfallet kan bety mye for hvilke tiltak som gjennomføres fremover.

– Det er flott at også bedrifter får vist seg frem under klimatoppmøtet fordi det er hos de mange av løsningene ligger. Politikerne må med seg næringslivet på omstillingen vi skal igjennom.

For å nå de to første målene på COP26s agenda, mener FN at industrialiserte land må holde løftet om å mobilisere minst 100 milliarder dollar i klimafinansiering per år innen 2020.

– Norge har lagt pengene på bordet, men det er det ikke alle som har gjort. Dessverre sies det at det mangler rundt 20 prosent av det årlige behovet, sier Høvik.

LES OGSÅ: EU-sjefen: – Fornybart er løsningen på energikrisen

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere