Nyheter Avfall
Den 14. oktober markeres den internasjonale ee-avfallsdagen for 2021. Eksperter og produsentansvarsorganisasjoner oppfordrer alle husholdninger, bedrifter og myndigheter til å levere inn elektrisk avfall for reparasjon eller gjenvinning. Foto: Ludvig Gundersen

Forventer at 57,4 millioner tonn elektronikk blir kassert i år

Den 14. oktober markeres den internasjonale ee-avfallsdagen for 2021. Eksperter og produsentansvarsorganisasjoner oppfordrer alle husholdninger, bedrifter og myndigheter til å levere inn elektrisk avfall for reparasjon eller gjenvinning.

Norsirk opplyser at årets tonnasje av kasserte elektronisk og elektrisk utstyr (EE-avfall) i hele verden anslås å nå svimlende 57,4 millioner tonn – det er mer enn vekten av den kinesiske mur, jordens tyngste menneskeskapte objekt.

Avgjørende for en sirkulær virkelighet

I fjor var over 120 organisasjoner fra 50 land over hele verden med på den tredje internasjonale ee-avfallsdagen, organisert av WEEE Forum.

Årets fokus for den Internasjonale ee-avfallsdagen er den avgjørende rollen hver enkelt av oss har for å gjøre sirkulæritet til virkelighet for EE-produkter. Så lenge innbyggerne ikke returnerer brukt og/eller ødelagt utstyr, eller selger/donerer det, blir ikke det sirkulære kretsløpet lukket, skriver Norsirk i en uttalelse.

Derfor inviterer Norsirk, sammen med de andre godkjente returselskapene i Norden, til bevisstgjøring om gjenvinning av EE-avfall. Gjennom et felles initiativ, The Recyclable Advert oppfordrer de til å laste ned informasjonsfilmer – for å inspirere og bevisstgjøre om at det er viktig å kildesortere kassert elektronikk.

Står dårlig til for elektronisk sirkularitet

Skal en tro statistikken er det et enormt behov for kraftige virkemidler for å få bukt med bergene av elektronisk skrot som genereres hvert år.

Rapporten Global E-waste Monitor 2020 rapporterte at 53,6 millioner tonn EE-avfall ble kassert i 2019. Et økning på 21 prosent på fem år.

Norsirk opplyser at 11 av 72 elektroniske artikler i en gjennomsnittlig husholdning ikke lenger i bruk eller er ødelagt. Årlig lagres også 4 til 5 kg ubrukte elektriske og elektroniske produkter i Europa før de kastes – per person. Når det gjelder mobiltelefoner, anslår en fransk studie at 54 til 113 millioner mobiltelefoner som til sammen veier mellom 10 – 20 tonn, ligger i skuffer og andre lagringsplasser i franske hjem.

Mener urban mining viktigere enn gruvedrift

At ett tonn kasserte mobiltelefoner er rikere på gull enn ett tonn gullmalm, er noe har bransjen vært klar over i mange år, opplyser Norsirk. I en million mobiltelefoner finner man for eksempel 24 kg gull, 16 000 kg kobber, 350 kg sølv, og 14 kg palladium – ressurser som kan gjenvinnes og returneres til produksjon av nye produkter.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere