Forventer at 57,4 millioner tonn elektronikk blir kassert i år
Den 14. oktober markeres den internasjonale ee-avfallsdagen for 2021. Eksperter og produsentansvarsorganisasjoner oppfordrer alle husholdninger, bedrifter og myndigheter til å levere inn elektrisk avfall for reparasjon eller gjenvinning.
Norsirk opplyser at årets tonnasje av kasserte elektronisk og elektrisk utstyr (EE-avfall) i hele verden anslås å nå svimlende 57,4 millioner tonn – det er mer enn vekten av den kinesiske mur, jordens tyngste menneskeskapte objekt.
Avgjørende for en sirkulær virkelighet
I fjor var over 120 organisasjoner fra 50 land over hele verden med på den tredje internasjonale ee-avfallsdagen, organisert av WEEE Forum.
Årets fokus for den Internasjonale ee-avfallsdagen er den avgjørende rollen hver enkelt av oss har for å gjøre sirkulæritet til virkelighet for EE-produkter. Så lenge innbyggerne ikke returnerer brukt og/eller ødelagt utstyr, eller selger/donerer det, blir ikke det sirkulære kretsløpet lukket, skriver Norsirk i en uttalelse.
Derfor inviterer Norsirk, sammen med de andre godkjente returselskapene i Norden, til bevisstgjøring om gjenvinning av EE-avfall. Gjennom et felles initiativ, The Recyclable Advert oppfordrer de til å laste ned informasjonsfilmer – for å inspirere og bevisstgjøre om at det er viktig å kildesortere kassert elektronikk.
Står dårlig til for elektronisk sirkularitet
Skal en tro statistikken er det et enormt behov for kraftige virkemidler for å få bukt med bergene av elektronisk skrot som genereres hvert år.
Rapporten Global E-waste Monitor 2020 rapporterte at 53,6 millioner tonn EE-avfall ble kassert i 2019. Et økning på 21 prosent på fem år.
Norsirk opplyser at 11 av 72 elektroniske artikler i en gjennomsnittlig husholdning ikke lenger i bruk eller er ødelagt. Årlig lagres også 4 til 5 kg ubrukte elektriske og elektroniske produkter i Europa før de kastes – per person. Når det gjelder mobiltelefoner, anslår en fransk studie at 54 til 113 millioner mobiltelefoner som til sammen veier mellom 10 – 20 tonn, ligger i skuffer og andre lagringsplasser i franske hjem.
Mener urban mining viktigere enn gruvedrift
At ett tonn kasserte mobiltelefoner er rikere på gull enn ett tonn gullmalm, er noe har bransjen vært klar over i mange år, opplyser Norsirk. I en million mobiltelefoner finner man for eksempel 24 kg gull, 16 000 kg kobber, 350 kg sølv, og 14 kg palladium – ressurser som kan gjenvinnes og returneres til produksjon av nye produkter.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!