Nyheter Regjeringen
Knut Kroepelien, Administrerende direktør i Energi Norge. Foto: Caroline Roka

– Ambisiøs fornybarsatsing, men kan bli dyrt og komplisert

Støre-regjeringen vil ha mer stat og mindre marked i utbyggingen av fornybar energi. Resultatet kan bli lavere verdiskaping i fornybarnæringen og dyrere strøm for kundene.

I går la Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum frem den politiske plattformen som skal være grunnlag for regjeringens arbeid de kommende fire årene.

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge mener den påtroppende regjeringen viser store ambisjoner for utbygging av fornybar energi og grønn industri.

– Men det er svært viktig at markedsmessige samfunnsøkonomiske prinsipper legges til grunn, ellers vil regningen for samfunnet og kundene bli unødvendig høy. Det må fortsatt være etterspørselen i kraftmarkedet som styrer tilbudssiden, uttaler han i en pressemelding.

LES OGSÅ: Espen Barth Eide blir ny klima- og miljøminister

Viktige elektrifiseringstiltak

Energi Norge støtter regjeringens opptrapping av CO2-prisen som det viktigste klimatiltaket, og at elavgiften på bruk av fornybar strøm skal reduseres tilsvarende. De mener det også er positivt at regjeringen vil øke støtten til sårbare strømkunder i en periode med uvanlig høye strømpriser.

– Det er bra at regjeringen konkretiserer klimamålet til 55 prosent kutt i 2030 og netto null i 2050. Plattformen inneholder også viktige planer om økt kapasitet i strømnettet, nasjonal ladestrategi, fond for utslippsfri næringstransport og omstilling til grønn skipsfart, sier Kroepelien.

LES OGSÅ: Naturvernforbundet: – Urovekkende at det ikke står noe om å redusere forbruk

Kritisk for opprinnelsesgarantier

Men Energi Norge har ikke bare ros å komme med, de er svært kritisk til at regjeringen vil fjerne den frivillige ordningen med opprinnelsesgarantier for fornybar energi.

Kroepelien trekker frem selskaper som Yara, Green Mountain, Freyr, Telenor og Lerøy som trenger denne ordningen for å kunne dokumentere kjøp av fornybar energi.

– Norge må forholde seg til markedsutviklingen i Europa, EUs lovverk og de globale trendene. Vi kan ikke lage særnorske standarder. Det vil skade både industrien og fornybarnæringen i Norge, og trolig bryte med det europeiske energisamarbeidet og EØS-avtalen, mener Kroepelien.

Han påpeker at EU jobber med tilsvarende felleseuropeiske ordninger for blant annet hydrogenproduksjon. Uten opprinnelsesgarantier kan det bli vanskelig for norsk industri å få eksportert flere typer varer.

– Det er positivt at regjeringspartnerne er enige om å frede EØS-avtalen og energisamarbeidet med våre naboland. Dette er selve fundamentet både for det eksisterende næringslivet og for at vi skal klare å utvikle nye, grønne arbeidsplasser over hele Norge, mener Kroepelien.

LES OGSÅ: Regjeringens omkamp om avgift på avfallsforbrenning møter sterke reaksjoner

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere