Nyheter Regjeringen

Joakim Gulliksen, fagrådgiver i  Naturvernforbundet

– Urovekkende at det ikke står noe om å redusere forbruk

Naturvernforbundet mener den nye regjeringsplattformen kommer med flere gode grep, blant annet en ny handlingsplan for sirkulærøkonomi: – Bør kunne gjennomføres i løpet av første halvår i 2022, mener fagrådgiver Joakim Gulliksen.

Onsdag la Ap og Sp frem sin regjeringsplattform. Her kom det blant annet frem at de vil lage en ny og forbedret handlingsplan for sirkulærøkonomi med konkrete og målrettede tiltak for å redusere avfall.

Joakim Gulliksen, fagrådgiver i Naturvernforbundet sier til Cnytt.no at en ny handlingsplan for sirkulærøkonomi bør kunne gjennomføres i løpet av første halvår i 2022 ettersom faktagrunnlaget allerede foreligger og departementet har gjort grunnarbeidet.

– Det gjenstår å se hvilke konkrete tiltak som kommer her, men foreløpig har de kommet med positive signaler om et nytt avgiftsregime på førstegangsbruk av ikke-fornybare naturressurser, sier Gulliksen.

Vil ha et mer treffsikkert produsentansvar

Gulliksen sier at Naturvernforbundet håper dette vil følges opp med blant annet en materialavgift på plast. Kombinert med et mer treffsikkert produsentansvar vil det kunne senke plastforbruket, øke etterspørselen etter resirkulert materiale og bidra til å øke gjenvinning av norsk plast, mener de.

Urovekkende lite om redusert forbruk

Det offentlige gjør anskaffelser for flere hundre milliarder kroner i året. I regjeringsplattformen står det at klima- og miljøhensyn skal vekte med minimum 30 prosent i offentlige anskaffelser, og høyere der det er relevant.

– Vi er også positive til at miljø nå skal vektes 30 prosent i offentlige innkjøp og ser frem til at anskaffelsesforskriften endres, sier Gulliksen.

Han legger til at det dog er urovekkende at det ikke står noe om å redusere forbruk i plattformen.

– Og at ansvaret i stor grad legges på forbrukere med mer informasjon om produkter. Det mangler også mye på reparasjonsmuligheter og levetids- og kvalitetskrav, mener Gulliksen.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere