Nyheter Statsbudsjettet
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

Virke: Et grått budsjett for næringslivet

Løsningen på klima- og miljøkrisen ligger i å få med seg hele næringslivet. Vi må skape titusenvis av nye jobber samtidig som vi omstiller hele økonomien, mener Virke.

– Dette er et grått budsjett. Hvis vi skal lykkes med den grønne omstillingen må vi ha med oss hele næringslivet. Vi må være like offensive på sirkulær økonomi og kutt av utslipp i handels- og tjenestenæringen som på utslippskutt i industrien, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en uttalelse.

Virke er handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon. De opplyser at 7 av 10 jobber i privat sektor er i handel og tjenesteytende næringer, og 2/3 av verdiskapingen skjer her.

Disse virksomhetene er avgjørende for levende og gode lokalsamfunn i hele landet, understreker Horneland Kristensen.

LES OGSÅ: – Bommer med forslag om kutt i elavgiften

Klar beskjed til myndighetene

Direktøren mener det er behov for politiske løsninger som sørger for at alle får ta del i det grønne skiftet. Det handler om å styrke konkurransekraften til norske virksomheter.

Virke mener det er behov for at skatte- og avgiftssystemet vris i en grønnere retning, som stimulerer til omstilling i næringslivet. Videre mener de at miljøkrav og at prising av utslipp må gjøres likt for alle virksomheter.

«I dag er noen sektorer unntatt. Overgang til sirkulær økonomi er avhengig av at miljøkostnadene prises inn i produksjon», skriver de. 

Virke mener også at Skattefunn bør utvides til Miljøfunn, for å stimulere til utvikling av sirkulære forretningsmodeller. Her bør det også etableres en prøveordning med en bevilgning på 125 millioner kroner.

Virke påpeker at det også er flere lover og regler som fungerer som barrierer mot grønn omstilling. Disse må endres, konstaterer de, sånn at det blir både mulig og lønnsomt å satse på sirkulær økonomi.

LES OGSÅ: Ingen nye penger til karbonfangst på Klemetsrud

Må skape 250.000 nye jobber

Om velferden i Norge skal opprettholdes, forteller Horneland Kristensen at det må skapes 250.000 nye jobber innen 2030 – dette samtidig som at man jobber for å løse klima- og miljøkrisen.

– Da må vi tilpasse skatter og avgifter og lover og regler på en måte som stimulerer til innovasjon og grønn omstilling. Her har vi en lang vei å gå, og veldig liten tid å gjøre det på, sier han.

Han mener statsbudsjettet legger opp til en videreføring av dagens kompetansepolitikk. Dette er ikke tilstrekkelig, hvis man skal klare den store omstillingen vi står overfor.

– Vi må ha en helhetlig styrking av livslang læring og en arbeidslivsnær retning på politikken, slik at folk kan delta i arbeidslivet og at arbeidslivet får tilgang til den kompetansen de trenger fremover.

LES OGSÅ: Foreslår en økning i avgiftene på ikke-kvotepliktige utslipp med 28 prosent

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no

De små skrittene mot det store målet

Katharina Th. Bramslev, Grønn Byggallianse
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere