Nyheter Statsbudsjettet
Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet. Foto: Forskningsrådet

Frykter brems i forskning og innovasjon

2022 burde vært året for et taktskifte for forskning og innovasjon, men forslaget til statsbudsjett gir dessverre ikke nødvendig fart og kraft, mener Forskningsrådet.

I tillegg til et svakt forskningsbudsjett er Forskningsrådets inntekter kuttet med 1,7 milliarder kroner de fem siste årene. Dermed må Forskningsrådet bremse fremfor å gi gass. Det vil få store konsekvenser for norsk forskning og omstillingsevne fremover, mener Forskningsrådet.

LES OGSÅ: Treindustrien reagerer på manglende oppfølging

Avhengig av økte investeringer

Administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit sier omstillingen av Norge er avhengig av økte investeringer i forskning og innovasjon, både på kort og lang sikt.

– Bærekraftsmålene skal nås innen 2030. Vi har fryktelig dårlig tid, og taktskiftet må komme nå, sier Sundli Tveit.

LES OGSÅ: Vil ikke endre begrepet «nullutslipp» til «nullutslipp og biogass»

Ikke det Norge trenger for å lykkes

Sundli Tveit mener budsjettet som ble lagt frem i dag ikke er det omstillingsbudsjettet Norge trenger for å lykkes. Hun mener på forskning og innovasjon satsingen enn i flere andre land.

– De siste fem årene er det kuttet 1,7 milliarder kroner til forskning og innovasjon. I en tid der behovet for forskning og innovasjon er større enn noen gang er dette svært uheldig, sier Sundli Tveit.

LES OGSÅ: Virke: Et grått budsjett for næringslivet

Trenger en økning på minst fem milliarder

I Forskningsrådets innspill til ny langtidsplan for forskning og høyere utdanning har de anbefalt en økt satsning på minst fem milliarder kroner.

– Selv om det i dag legges frem et statsbudsjett som ikke på langt nær er ambisiøst nok i forhold til behovet, forventer vi at de politiske partiene blir enige om forpliktende satsinger på forskning, utvikling og innovasjon fremover. For nå trenger vi handling. De politiske partiene må søke sammen om et bredt tverrpolitisk og kunnskapsbasert omstillingsforlik. Det er eneste måten vi kan lykkes på. Dette er en oppgave en ny statsminister umiddelbart bør sette i gang med, sier Sundli Tveit.

Sundli Tveit peker på flere områder det mangler finansiering, blant annet ved STIM-EU-ordningen, som skal stimulere til deltagelse i EUs rammeprogram og satsning på langsiktig grunnforskning.

LES OGSÅ: – Bommer med forslag om kutt i elavgiften

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no

De små skrittene mot det store målet

Katharina Th. Bramslev, Grønn Byggallianse
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere