Nyheter Statsbudsjettet
Knut Kroepelien, Administrerende direktør i Energi Norge. Foto: Caroline Roka

Energi Norge: Små skritt i riktig retning

Regjeringen vil gjøre det dyrere å slippe ut CO2 og rimeligere å bruke fornybar strøm. Men kutt i elavgiften på 1,28 øre monner lite på strømregningen for en vanlig familie, mener Energi Norge.

I forslaget til statsbudsjettet reduseres elavgiften med 1,28 øre per kilowattime.

– Med tanke på at elavgiften i dag er over 16 øre per kilowattime, monner forslaget lite på strømregningen for en vanlig familie. Her er det rom for større kutt fra den påtroppende regjeringen. Når det skal bli dyrere å bruke fossil energi, må det også bli rimeligere å bruke fornybar strøm, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Ifølge Energi Norge innebærer kuttet en årlig lettelse på 250 kroner (inkl. mva.) for en husholdning med et gjennomsnittlig strømforbruk på 16.000 kilowattimer.

LES OGSÅ: Virke: Et grått budsjett for næringslivet

Ønsker et eget CO2-fond

Energi Norge har sammen med NHO etterlyst et CO2-fond for næringstransport, da denne sektoren ikke har nytte av det generelle momsfritaket for elbiler mener Energi Norge. Økte inntekter fra CO2-avgiften bør gjøre det mulig for den nye regjeringen å etablere et slikt fond.

LES OGSÅ: – Bommer med forslag om kutt i elavgiften

Rammer eksisterende kraftverk

Regjeringen foreslår å innføre en produksjonsavgift på 1 øre per kilowattime for vindkraft, som skal bidra til større inntekter i de kommunene som takker ja til bygging av vindkraftverk.

– Det er viktig at en større del av verdiene fra vindkraftproduksjon blir liggende igjen i kommunene. Her har regjeringen lyttet til fornybarnæringen og kommunesektoren ved å endre sitt opprinnelige forslag. Ulempen er at ordningen også rammer eksisterende kraftverk som i mange tilfeller har svært marginal lønnsomhet, sier Kroepelien.

LES OGSÅ: Ingen nye penger til karbonfangst på Klemetsrud

NVE må tilføres større ressurser

Regjeringen vil tilføre NVE 15 millioner kroner ekstra til konsesjonsbehandling av strømnett og fornybar kraftproduksjon – inkludert arbeidet med utvikling av havvind i Nordsjøen.

– Tilgang på kapasitet i strømnettet er den største utfordringen for klimatiltak og nye industriprosjekter i Norge. Det er positivt at NVE får styrket kapasiteten, men beløpet er altfor lite til å dekke behovet både her og til klagebehandling i departementet, påpeker Kroepelien.

LES OGSÅ: Foreslår en økning i avgiftene på ikke-kvotepliktige utslipp med 28 prosent

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.