Nyheter Valg2021

Mener myndighetene kommer diltende etter næringslivet i det grønne skiftet

De kommunale og næringslivet håper det nye Stortinget vil gjøre mer for å øke farten på det grønne skiftet og holde trett med de stadig strengere kravene fra EU.

Under Cnytt.nos Helpdesk 16. september var det den kommende regjeringens grønne giv som ble diskutert. Avtroppende regjering har satt igang flere viktige prosesser under sin periode ved makten, som strategier for sirkulærøkonomi, offentlige anbud og ikke minst klimameldingen.

Med de rødgrønne på vei inn regjering, med flere såkalte klimapartier i folden, ligger det muligens an til en enda sterkere driv i det grønne skiftet. Men hva slags utsikt har næringslivet selv?

SE SENDINGEN HER: Se Cnytts valgsending

Utålmodige

Til spørsmål om Norge vi få en regjering som vil klare å holde driven, og ikke minst følge opp de stadig strengere klimakravene fra EU, var direktør for Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs Svein Kamfjord klar på at det ikke bare er snakk om regjeringen, men hele Stortinget.

– Her er det snakk om et helt Storting, både foregående periode, og jeg regner også med fortsatt, som vil være veldig på å ville følge opp de prosessene som pågår i EU. Slik sett tror jeg nok at ambisjonene og viljen er der i et samlet storting, ikke bare regjering, sa Kamfjord.

Direktør for Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs Svein Kamfjord

Men, understreker han, det er heller et spørsmål om hvor fort det vil komme til å gå.

– Da er det vi og andre som viser utålmodighet fra å komme seg fra strategiene til handling. Og da er det de konkrete virkemidlene vi må se materialisere seg for at vi skal kunne få til de ambisjonene som disse strategiene har lagt for oss. Mange av dem i overkant tøffe kanskje, men jeg er teknologioptimist og tror at her vil mye løse seg bare man får de rette incentivene, sa han.

LES OGSÅ: – Påtroppende regjering må jobbe for å øke sirkulariteten i økonomien

Mener Norge henger etter

Det har vært en uttalt visjon fra regjeringen at Norge skal ligge foran i det grønne skiftet, dette er også noe Skifts administrerende direktør, Bjørn Kjærand Haugland også skulle ha ønsket seg, men det er langt fra realiteten, mener han.

– Jeg har håpet at Norge, det lille, lette landet med masse kunnskap skulle ligge et hestehode foran EU. Med EU tenker jeg et stort byråkrati der mange skal bli enige. Men realiteten er motsatt. Realiteten er at EU er en kraft. Jeg synes alltid når våre norske politikere skal si noe som er et nivå over, snakker de etter munnen til EU, hva EU gjør, sa han.

Skifts administrerende direktør, Bjørn Kjærand Haugland

Haugland mener derfor at det er viktig å være klar over at EU faktisk trekker Norge i riktig retning, noe som både er vel og bra.

– Men det er et tankekors hvordan man leser partiprogrammene på rødgrønn side i forhold til EØS-samarbeid. Det er kanskje ikke like tydelig som det vi hadde i dagens regjering. Jeg håper inderlig de finner tonen og sikrer at Norge henger seg tett på det som skjer i EU. For mitt inntrykk er at det blir viktig og viktig for konsekvensen for norsk næringsliv.

LES OGSÅ: YS: Forventer at de rødgrønne leverer fra første dag

Stortinget kan ikke komme haltende etter

Rådgiver i Avfall Norge Kåre Fostervold sa seg enig i at det ikke finnes noen grunn til at Norge ikke skal ligge foran EU.

– Problemet med å hele tiden å vente på EU er at det er en forsinkelse på tre til fire år fra EU vedtar ting til det blir implementert i norsk regelverk.

Fostervold legger til at Stortinget kan bestemme samlet som kollegium at Norge skal gå foran.

– Den forrige regjering skrev det i sin regjeringserklæring, men slik jeg opplever det er det slik at først kommer kanskje EU, så kommer næringslivet og så kommer Stortinget. Det er ikke den rekkefølgen det burde være. Derfor er vi utålmodige, sa han.

Rådgiver i Avfall Norge Kåre Fostervold

Han mener det har vært mange strategier og lite konkrete handlinger. Det har medført at norsk næring sitter litt på gjerde og er avventende på å gjøre investeringer og valg av løsninger

– Jeg er veldig opptatt av vi må ha en rekke av løsninger fordi hele avfallsområdet er så sammensatt.

Fostervold opplever også at næringslivet er mer offensive en Stortinget.

– Stortinget bør ikke ha en slik posisjon, de burde ligge foran og ikke rette opp i regler etter næringslivet utvikler seg, fastholdt han.

LES OGSÅ: Mener politikk som legger til rette for den grønne omstillingen er noe av det viktigste fremover

Må hente frem den indre gründeren

Kamfjord sa seg også enig med Fostervold. Om man ser på avfallsbransjen spesifikk mener han at Norge lå først på tusenårsskiftet, det samme gjeldte energisektoren.

– Men de siste 10 – 15 årene så ser vi at man legger seg litt bakpå og venter og er litt redd for å kanskje gjøre noe som er i feil retning. Det er synd, da man sier man skal være først og ligge fremme, men i realiteten legger man seg litt bakpå, mener han.

Daglig leder i Biogass Norges Pia Farstad von Hall var enig i at EU går foran, og at de har puttet en rakett i baken på hele Europa.

Daglig leder i Biogass Norges Pia Farstad von Hall

– Da gjelder det å henge med og utvikle seg etter det. Jeg tror at Norge har evne til omstillingen, vi får hente frem den sunnmørske gründeren i oss alle, så får vi det til, sa hun.

Von Hall understreket også at myndighetene ikke klarer å drive det grønne skiftet fremover alene.

– Som aktører i det norske samfunnet skal vi ikke sitte å vente på myndighetene hele tiden heller. Vi skal være der og synliggjøre at vi får det til om vi gjør slik og slik. Videre skal vi være en konstruktiv bidragsyter til forslag som gjør at vi alle kan nå det målet om å kutte slipp. Det er det EU sier vi skal gjøre, og det er viktig at vi aldri mister det hovedmålet av synet.

LES OGSÅ: Klare klimaråd til den kommende regjeringen

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no

De små skrittene mot det store målet

Katharina Th. Bramslev, Grønn Byggallianse
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere