Nyheter Valg2021
Daglig leder for Circular Norway Leif Nordhus. Foto: Ludvig Gundersen

– Påtroppende regjering må jobbe for å øke sirkulariteten i økonomien

Circular Norway forventer at den påtroppende regjeringen prioriterer omstillingen av Norge fra lineær til sirkulær økonomi.

De rødgrønne gikk av med seieren i årets Stortingsvalg. Circular Norway påpeker at både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV tidligere har uttalt at de vil prioritere tiltak for å øke sirkularitet og ombruk av råmaterialer, en viktig prioritering, ifølge Circular Norway, da sirkulærøkonomi er det mest effektive verktøyet for å kutte CO2-utslipp

– Vi ber derfor partiene i den påtroppende regjeringen jobbe for å øke sirkulariteten i økonomien. Norge er kun 2,4 prosent sirkulært i dag. Det vi si at over 97 prosent av råmaterialene vi benytter for å dekke vårt forbruk og behov ombrukes ikke. Dette må endres og her er det politikken som legger føringene, sier Leif Nordhus, daglig leder i Circular Norway.

LES OGSÅ: Dette kan grønne virksomheter lære av valget 2021

Regjeringen må tilrettelegge for ombruk

Circular Norway mener at vi må kutte vårt materialfotavtrykk, da Norge ligger i forbrukstoppen i verden og har et materialfotavtrykk som er 3,5 gang større enn gjennomsnittseuropeeren.

– Det mest effektive er å tilrettelegge for mer ombruk gjennom momsfritak på reparasjoner, endre skatte- og avgiftssystemet, støtte sirkulært design og sirkulær produksjon, sikre strengere miljøkrav og produsentansvar i alle næringer, prioritere ren energi og sette krav til at offentlige anskaffelser skal være sirkulære, sier Nordhus.

Han poengterer at regjeringen bør satse på å omstille de næringene der en omstilling vil bety mest; som byggenæringen, trevirke, matsektoren og varehandel.

– Regjeringen må sikre at produkter som varer lengre, kan repareres og skaper mindre avfall prioriteres ved offentlige anskaffelser, understreker Nordhus.

LES OGSÅ: Norsk Industri: – De neste fire årene blir en viktig periode

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no

De små skrittene mot det store målet

Katharina Th. Bramslev, Grønn Byggallianse
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere