Leder Ukeslutt
Valg og offentlige innkjøp har vært de største temaene på Cnytt.no denne uken. Hvordan begge vil påvirke Norge fremover er dog usikkert. Foto: Ludvig Gundersen

Om handlingsplanen er det Norges grønne giv trenger? Det vil bare tiden vise

Valg og offentlige innkjøp har vært de største temaene på Cnytt.no denne uken. Hvordan begge vil påvirke Norge fremover er dog usikkert.

En nytrent innkjøpsmuskel?

Det sirkulære nyhetsbildet denne uken har vært preget av den lenge etterlengtede handlingsplanen for økt andel klima- og miljøvennlige anskaffelser og grønn innovasjon som ble sluppet torsdag. Da det offentlige kjøper inn tjenester for flere hundre milliarder i året er det virkelig snakk om en stor «innkjøpsmuskel» som kan bidra til å vri den norske økonomien i en mer bærekraftig retning.

Det som overasket var at handlingsplanen ikke kom med særlig mye nytt, ei heller konkrete krav til offentlige innkjøpere. Målsettingen er heller å styrke kompetansen om bærekraft hos det offentlige, samt å gi anbefalinger.

Det er dog forståelig, slik DFØ-direktøren Hilde Singsaas forklarte, er det viktig at handlingsplanen passer for alle de kommunale og statlige foretakene, som varierer stort i størrelse og ansvarsområder: alt fra riksmegleren med to ansatte og ti millioner i budsjett til NAV med sine 19.000 tusen ansatte som forvalter én tredjedel av statsbudsjettet.

Om handlingsplanen er det Norges grønne giv trenger? Det vil bare tiden vise.

Les om handlingsplanen her: Handlingsplanen for økt andel klima- og miljøvennlige anskaffelser og grønn innovasjon

Valg 2021

Den viktigste saken denne uken er det kommende Stortingsvalget. Den sittende regjeringen har allerede fått på plass flere tiltak for det grønne skiftet; som handlingsplanen for sirkulærøkonomi og klimaplanen. Mange mener norske myndigheter er godt i gang, men hva vil skje etter valget?

Vi har snakket med flere aktører fra næringsliv og industri. De fleste etterlyser økt politisk tilstedeværelse på sine hjertesaker, likevel er en gjenganger at de fleste er relativt fornøyd med den sittende styresmaktens innsats.

Du kan lese om aktørenes kjepphester her: Valg 2021 

Om Norges sirkulære bransjeorganisasjoner er like fornøyd etter valgresultatet står klart etter den 13. september, er mer usikkert. Derfor analyserer Cnytt.no, med hjelp fra Norges fremste eksperter fra næringslivet, valgresultatet og hva det vil kunne bety for Norges grønne giv de kommende årene.

Se sendingen her, direkte torsdag klokken 12:00: Hvilke konsekvenser gir valgresultatet for det grønne skifte?

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.