Nyheter Avfall
Et helt nytt anlegg i Halmstad, Sverige, og gjør det mulig å resirkulere 95 prosent av et litiumionbatteri, som blant annet er det vanligste batteriet i elektriske kjøretøyer. Foto: Stena Recycling

Gjør det mulig å resirkulere 95 prosent av et litiumionbatteri

Stena Recycling har som mål å bli ledende på gjenvinning av batterier i Europa. Norge er et viktig marked for innsamling av batterier, mener selskapet som nå girer opp satsingen med å investere i et nytt batterisenter på Ausenfjellet.

Tidligere i år ble det kjent at Stena Recycling vil investere en kvart milliard kroner i en ny resirkuleringsprosess for batterier. Investeringen innebærer et helt nytt anlegg i Halmstad, Sverige, og gjør det mulig å resirkulere 95 prosent av et litiumionbatteri, som blant annet er det vanligste batteriet i elektriske kjøretøyer.

– De siste årene har vi sett sterk vekst i litiumionbatterier generelt og spesielt i elbiler, og den veksten vil fortsette. Dette er et viktig skritt for at vi skal kunne dekke kundenes behov for å ta vare på brukte batterier på en trygg og miljøvennlig måte, sier Max Trandem, administrerende direktør i Stena Recycling AS i Norge i en pressemelding.

LES OGSÅ: Agder Energi går sammen med Nissan om å gjenvinne bilbatterier

Avgjørende for å oppnå en sirkulær råvarekjede

Batterisenteret på Ausenfjellet skal kobles til anlegget i Halmstad. En første sortering gjøres på Ausenfjellet, deretter vil mesteparten av resirkuleringen skje i Halmstad.

Gjennom samarbeidet med det multinasjonale selskapet Johnson Matthey, blir det også lagt til et annet prosesstrinn for å produsere fullstendig raffinerte materialer som kan brukes til produksjon av nye litiumionbatterier.

Å lukke syklusen ved å hente ut resteffekt og deretter gjenvinne og lage nye batteriråvarer er avgjørende for å oppnå en sirkulær råvarekjede.

LES OGSÅ: Har jaktet ned 562 tonn batterier på ni år

Ansatt leder

Jon Emil Furuseth er ansatt som Country Manager for High Energy Batteries og begynner i stillingen 1. september. Furuseth kom sist fra en stilling i Exide Technologies, som er en av de største globale produsentene av batterier. Har har vært ansvarlig for merket Sønnak i Norge de siste 10 årene. I samme periode har han sittet i styret i BatteriRetur AS og vært involvert i initiativet til resirkulering av litiumionbatterier.

– Jeg gleder meg til å komme i gang med arbeidet hos Stena Recycling. Dette er et meget spennende vekstområde hvor det vil skje mye de neste årene, sier Jon Emil.

LES OGSÅ: Hydrovolt har startet byggingen av verdensledende gjenvinningsanlegg for batterier

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.